V ústavech by neměly končit ani děti do 7 let

Praha – Od roku 2016 by v Česku neměly končit v ústavech a dětských domovech ani děti do sedmi let. Děti do tří let by do těchto zařízení měly přestat chodit už od roku 2014. Počítá s tím národní strategie ochrany práv dětí, kterou dnes projednala vláda. Dokument obsahuje cíle, úkoly, časový plán plnění i to, které instituce za to mají být odpovědné. Nový systém ochrany dětí by měl začít fungovat do roku 2018. Novela, která podpoří profesionální pěstounskou péči, by měla začít platit už letos v červenci.

„Považuji schválení strategie za velmi důležitý krok, v podstatě tak zahajujeme další část sociální reformy,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kabinet podle něj z celkově 16 opatření velmi podrobně diskutoval především o věku, ve kterém by se o opuštěné děti mohly začít starat ústavy. Zastává názor, že pokud děti nemohou zůstat ve svých původních rodinách, měly by se o ně v nižším věku starat pěstounské rodiny, nikoli kolektivní zařízení.     

Návrh strategie počítá s ukotvením věkové hranice, pod kterou nebude možné děti do ústavů umístit. Limit tři roky by mohl v zákonech být od roku 2014, sedm let pak o dva roky později. Nynější ústavy a domovy by se poté měly do roku 2018 proměnit. Místo velkých zařízení by měly fungovat hlavně služby ambulantní a terénní. Peníze na ústavní péči by se pak měly přesměrovat hlavně do nich a do podpory náhradních i vlastních rodin. Podle navrhované strategie by se ve službách měli uplatnit i nynější pracovníci z ústavů.

Dítě z dětského domova
Zdroj: ČT24

Česko je dlouhodobě terčem kritiky mezinárodních organizací za vysoký podíl dětí, které vyrůstají v ústavech. Republice to loni vytýkal třeba Výbor OSN pro práva dítěte. Kritiku vyvolává také to, že se péče o děti v Česku tříští mezi víc resortů. V budoucnu by ji mělo mít na starosti jen ministerstvo práce. Úpravy zákonů, které problematiku sjednotí, by měly být podle strategie hotovy do konce roku 2014. S přípravou by se mělo začít už letos. Přesně určit se pak má i role ministerstva zdravotnictví či školství, pod něž spadají kojenecké či výchovné ústavy.

Strategie vychází z mezinárodní Úmluvy o právech dítěte, kterou podepsalo už Československo. Dítě by mělo mimo jiné mít právo znát od narození své rodiče. To by se mělo do roku 2015 podle strategie promítnout do českých zákonů. Chlapci a děvčata by také měli mít právo na to, aby se vyslechl jejich názor. I toto pravidlo by se mělo dostat do legislativy. Ucelená právní úprava by měla vzniknout do roku 2016.

Úmluva o právech dítěte by měla být součástí školních osnov

Strategie nezapomíná ani na děti postižené či z ghett. Pro ně plánuje zajištění sítě služeb. Jedním z úkolů je pak i boj proti chudobě. Resort práce by měl letos a v příštím roce přezkoumat sociální dávky pro rodiny, od příštího roku by se mohla případně zavést cílená pomoc mladým při jejich vstupu do samostatného života. Na prosazování a ochranu práv dětí by se pak měla zaměřit kampaň, která by se mohla uskutečnit do roku 2014.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)