Znojemská nemocnice nemusí ženě platit odškodné za sterilizaci

Olomouc – Znojemská nemocnice se musí omluvit Anně Maděrové, která ve zdravotnickém zařízení prodělala před 30 lety údajně nechtěnou sterilizaci. Žena po nemocnici požadovala kromě omluvy i odškodnění šest milionů korun. V tomto případě neuspěla. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud, který nemocnici rovněž uložil zaplatit veškeré soudní náklady. Podobný verdikt vynesl už v polovině loňského roku brněnský krajský soud. Maděrová i nemocnice se proti němu odvolaly. Advokátka Maděrové Jana Drexlerová ČT řekla, že proti dnešnímu verdiktu pravděpodobně podají dovolání.

Podle žaloby přistoupili lékaři ke sterilizaci při druhém porodu císařským řezem 30. května 1982. O zákroku žena údajně nebyla přesně informována. Dopady sterilizace prý plně pocítila až poté, co se ve druhém manželství pokoušela neúspěšně otěhotnět. Žalobu na nemocnici ale Maděrová podala až v roce 2010. „Souhlas se sterilizací jsem podepsala až dva dny po porodu. Byla jsem na infuzích a vůbec jsem nevěděla, co podepisuju. Zákrok poznamenal celý můj život,“ uvedla Maděrová.

Požadavek na vyplacení odškodnění soud zamítl z toho důvodu, že žalobu na nemocnici podala pozdě. „Od roku 2009 bylo ustáleno, že náhrada nemajetkové újmy se promlčuje. Paní však otálela a žalobu podala téměř dva roky poté, co toto bylo veřejně známé,“ uvedl předseda senátu Jan Zavrtálek.

Podle zástupce znojemské nemocnice zdravotnické zařízení neprovedlo zákrok v rozporu se zákonem. Požádal proto vrchní soud o to, aby se nemocnice ženě nemusela omlouvat. To však senát soudu odmítl. Podle jeho názoru lékaři neprovedli sterilizaci v souladu se zákonem mimo jiné kvůli tomu, že žena o zákrok nepožádala, nebyla dostatečně poučena a sterilizaci neschválila sterilizační komise. Proto soud nařídil nemocnici, aby se Maděrové omluvila.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)