Detektivové obvinili dva muže z přijetí úplatku 1,6 milionu

Praha – Protikorupční policie obvinila dva muže z přijetí úplatku 1,6 milionu korun, peníze údajně požadovali za zajištění souhlasného stanoviska Pražské vodohospodářské společnosti k vydání stavebního povolení. Detektivové dvojici zadrželi po převzetí peněz, jeden z mužů je přímo zaměstnancem PVS a druhý byl prostředníkem. Podle informací ČT policie zadržela ředitele divize rozvoje Petra Krupičku. Oběma mužům za trestný čin přijetí úplatku spáchaný ve spolupachatelství v případě odsouzení hrozí od pěti do 12 let vězení.

Oba muži se potkali na předem domluveném místě v centru Prahy, aby si předali hotovost. V té době ale už byli v hledáčku protikorupční policie. Kriminalisté pak hned po schůzce zadrželi prostředníka s bankovkami v tašce i Petra Krupičku. Ten zatím zůstává ve své pracovní pozici, i když je teď ve vazbě. „V tuto chvíli nemáme žádné stanovisko úřadů, proto nemůžeme jednat ve věci pracovně právního poměru s tímto zaměstnancem,“ uvedla mluvčí PVS Jana Almerová. 

Jediným akcionářem Pražské vodohospodářské společnosti je přitom hlavní město a stavební povolení se týkalo pozemku v katastru hlavního města. „Zajímavé na věci je, že včera, tedy v den předání úplatku, skutečně PVS vydala zmíněné kladné stanovisko ke stavebnímu povolení,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Do sídla PVS přijela protikorupční policie ve středu večer. „Žádala naši součinnost a možnost nahlédnout do dokumentů,“ dodala Jana Almerová. V pondělí se uskuteční zasedání představenstva PVS, které bude řešit další postup v případu. „Bude řešit i vnitřní mechanismy, jak podobným případům předcházet,“ doplnila mluvčí. Oficiální stanovisko zatím PVS od policie neobdržela, další vyjádření proto nemůže poskytnout. 

Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská pak uvedla, že podle dosavadních poznatků policie šlo zřejmě o selhání jednotlivce, vedení Prahy ale bude po PVS chtít, aby prověřila kontrolní mechanismy.

Obvinění podle Jaroslava Ibeheje úmyslně vytvořili požadavek vodohospodářské společnosti na provedení určitých stavebních prací na zmíněném pozemku. „Tyto práce byly podmínkou pro souhlasné stanovisko PVS k vydání stavebního povolení žadateli, který na pozemku hodlal realizovat svůj podnikatelský záměr. Samotné vydání stavebního povolení záviselo právě na kladném stanovisku PVS,“ upřesnil mluvčí.   

Loni v listopadu pak jeden z obviněných podle policie nabídl podnikateli, že mu za pět milionů korun zajistí bezproblémové vydání tohoto stanoviska. Po několika týdnech údajně snížil výši částky na 1,6 milionu korun. Mluvčí uvedl, že tento muž vystupoval jako prostředník zaměstnance PVS, který měl vydání kladného stanoviska zajistit.

Vydáno pod