Podle obcí povede Dobešova reforma k zániku malých škol

Praha - Města a obce se ostře postavily proti návrhu ministra školství Josefa Dobeše, podle nějž by měly být školy financovány podle naplněnosti tříd. Vedlo by to k zániku malých škol, obává se Svaz měst a obcí ČR, Spolek pro obnovu venkova a Sdružení místních samospráv ČR. Jejich zástupci proto návrh odmítli. Na dnešním setkání se senátorem a stínovým ministrem školství Marcelem Chládkem se také dohodli uspořádat na toto téma veřejné slyšení v Senátu. Změnou financování chce ministerstvo bojovat s poloprázdnými třídami, opatření by mělo začít platit od roku 2013.

Nově by školy měly dostávat peníze na ideálně naplněnou třídu, například s 24 žáky. Pokud by měly dětí méně, dostávaly by i méně peněz. Podle modelů ministerstva by se tak ušetřily stovky milionů, které by se využily na zkvalitnění výuky.

„Jediným cílem je ušetřit peníze, tam není žádné zkvalitnění školství,“ řekl předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala. Změna financování podle něj bude mít za následek rušení venkovských škol, ačkoliv ministerstvo avizuje ochranu malotřídek, obává se do budoucna také jejich rušení. „Budeme děti vozit 20, 30 kilometrů daleko, vyženeme z vesnic učitele, zbytek inteligence, a postavíme z těch škol kravíny,“ prohlásil.

„Koncepce ohrožuje dostupnost veřejného bezplatného základního školství,“ myslí si i Ludmila Němcová ze Svazu měst a obcí. Změny prý zaplatí hlavně rodiče, protože buď budou děti muset dojíždět do vzdálené obce, nebo dá škola všechny peníze na udržení holé existence a pomůcky a další věci si budou muset žáci hradit sami. Němcová také upozornila, že obce investovaly do škol stovky milionů, mimo jiné i z evropských peněz. Dotace jsou přitom vypláceny s podmínkou, že projekt musí být několik let udržitelný.

„Návrh je podle mého názoru jasným nástinem pokusu o privatizaci celého školství,“ přisadil si i Dobešův dlouhodobý kritik Chládek. Obcím slíbil uspořádat v únoru v Senátu veřejné slyšení, kde zazní všechny jejich výtky.

Ministerstvo se ale brání, že smyslem chystaného opatření je jen zefektivnit síť škol. O rozdělování peněz totiž rozhodují kraje nebo obce, které často připlácejí na školu s málo žáky, protože ji chtějí zachovat. Podle ministrova náměstka Ladislava Němce je třeba změnit systém financování, aby ředitelé věděli, kolik peněz budou mít v příštím roce. Nyní jsou totiž mezi školami ze stejného kraje rozdíly ve financování na jednoho žáka až 30 procent.