Ministerstvo doporučuje nechat si vadné implantáty odstranit

Praha – Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby si ženy nechaly vadné prsní implantáty PIP odstranit. Pokud tuto operaci podstoupit nechtějí, tak mají chodit na pravidelné kontroly. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. V příštích týdnech se bude řešit, kdo tyto operace zaplatí. V Česku byly implantáty PIP voperovány ze zdravotních i kosmetických důvodů zhruba dvěma tisícům žen, český lékový ústav už dostal dvě hlášení „nežádoucí příhody“.

Doporučení se týká i nizozemských implantátů M-implants, které francouzský výrobce vyráběl pro nizozemskou společnost. Ta je pouze opatřila vlastním obalem. Těchto implantátů se u nás použilo 172. „Implantáty PIP byly staženy z českého trhu v dubnu 2010, implantáty M-implants v červenci téhož roku. V každém případě chceme uklidnit veřejnost, že dosavadní analýzy neprokázaly akutní riziko závažných zdravotních obtíží u pacientek s těmito implantáty,“ uklidňoval Vlastimil Sršeň.

Doporučení odborných společností platí pro všechny pacientky, ať dostaly prsní náhradu PIP ze zdravotních, nebo kosmetických důvodů. Celkem bylo u nás voperováno 3 000 implantátů 2 000 žen, některé potřebovaly náhradu či zvětšení jen jednoho prsu. Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila v letech 2007 až 2010 tuto operaci 210 ženám. SÚKL zatím dostal dvě hlášení o „nežádoucích příhodách“. První případ s implantáty M-implants se stal v roce 2007. Druhé oznámení dostala instituce kvůli implantátům PIP tento týden a nyní se prošetřuje. „Jeden z nich praskl, pacientka udává, že bez zjevné příčiny, a už je objednaná k reoperaci,“ uvedl plastický chirurg z FN u sv. Anny v Brně Jiří Veselý.

Ženy by se podle Sršně měly obrátit k odstranění implantátu na pracoviště, které původní operaci provedlo. Pokud již neexistuje, tak by měly navštívit nejbližší pracoviště plastické chirurgie. Jasno o tom, kdo náhrady implantátů zaplatí, by mělo být do měsíce. Další otazník zůstává nad možnou odpovědností v případě, že se reoperace nepovede nebo bude mít pacientka komplikace. Tyto situace teď prý právní oddělení ministerstva analyzuje.

Přední český plastický chirurg Jan Měšťák doporučil výměnu implantátů PIP ženám, které o prs přišly kvůli rakovině. Zároveň ale varoval před panikou, nebezpečí není podle něj akutní. Ženy by měly jít na sonografickou kontrolu, a pokud nějaké změny odhalí, budou operovány přednostně.

Pokud žena podstoupila rekonstrukci prsu kvůli vrozené vadě a nechce se dát znovu operovat, zůstává v pravidelném sledování plastického chirurga. Pokud je po rekonstrukci prsu ze zdravotních důvodů, tedy po prodělané rakovině, zůstává v péči svého onkologického pracoviště. Ženám po kosmetických operacích ministerstvo podle mluvčího důrazně doporučuje pravidelnou každoroční kontrolu zobrazovacími metodami, ideálně ultrazvukem.

Implantáty PIP se v Česku používaly při zkrášlovacích zákrocích a při rekonstrukčních operacích u pacientek, které přišly kvůli rakovině o prs. Na možné praskání implantátů a následné zdravotní komplikace ale předloni upozornila francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Její pracovníci zjistili, že implantáty se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval předepsané parametry, v pouzdru se navíc mohou objevovat trhliny, takže hrozí uvolňování gelu do těla a následné záněty. 

Po oznámení AFFSAPS český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat.