STEM: Třetina lidí by už nevolila stejnou stranu jako ve volbách

Praha – Skoro třetina lidí by podle prosincového průzkumu agentury STEM už nevolila stranu, které dala hlas při předloňských volbách do sněmovny. Před rokem tento postoj zastávalo jen 13 procent lidí. Jejich okruh se rozšířil hlavně o voliče pravicových uskupení, uvedla dnes agentura bez bližšího rozlišení stran. Dvě třetiny lidí pak mají problém s výběrem strany, ke které by se nyní přiklonily, což je podle STEM nejvíce za uplynulé desetiletí.

Agentura uvedla, že jen 65 procent lidí nyní stále hodnotí svou předloňskou volbu strany jako správnou, zatímco 30 procent voličů svůj tehdejší výběr za správný nepovažuje. „Zřetelně se také omezuje podíl lidí, kteří jsou o správnosti své předloňské volby přesvědčeni jednoznačně - těch je v současnosti z loňských účastníků voleb již pouze čtvrtina,“ uvedl STEM.   

Na 64 procent se podle agentury zvýšil počet lidí, kteří by si nyní těžko vybrali stranu, pro kterou by hlasovali. „Tvrdí to dokonce i více než polovina (55 procent) předloňských voličů, tedy těch lidí, kteří si před půldruhým rokem vybrat stranu ve volbách do Poslanecké sněmovny dokázali,“ píše agentura.   

Problém s výběrem strany má podle STEM nejen 83 procent těch, kteří se svou předloňskou volbou nejsou spokojeni, ale také dvě pětiny voličů, kteří by se zřejmě rozhodli hlasovat stejně jako předloni.