V Česku přibývá surových útoků na bezdomovce

Brno - V České republice přibývá úroků na bezdomovce. Lidé bez přístřeší se často neumí ani nemohou bránit a řada podobných případů tak leckdy končí i smrtí. Naposledy rozhodoval brněnský městský soud o dvou mladících, kteří loni na podzim napadli sedmdesátiletého bezdomovce v jeho příbytku. Surově ho bili, mučili a vydírali. Soud je poslal na tři a pět roků za mříže.

Svou oběť si mladíci vyhlédli v chatce na kraji Brna. Sedmdesátiletého Jána Želonku začali bít a mučit. Chtěli ho připravit o důchod a hrozili mu zabitím. Utrpení muže ukončili všímaví sociální kurátoři, kteří útok druhý den nahlásili na policii. „Bylo na něm na první pohled vidět, že se něco stalo, byl zmlácený, byl od krve, byl roztřesen a brečel,“ dodal sociální kurátor Ondřej Baláš.

Lidé bez domova jsou terčem bezdůvodné agresivity často. Jen loni na jižní Moravě kriminalisté řešili další dva podobné případy. Naposledy to byl žhářský útok v lese u Blanska. „Dva pachatelé polili stan, takový provizorní příbytek, ve kterém spávaly tři osoby bez domova. Naštěstí stihly odejít, takže se nikomu nic nestalo,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Často to ale dopadne hůř a bezdomovci surový útok nepřežijí. V posledních letech si agresoři takto vybili zlost na bezbranných obětech v Šumperku, Brně nebo Hodoníně. Vždy přitom útočili velmi mladí muži a obvykle ve větším počtu. „Ve skupině mají tendence se předvádět, být daleko více agresivní. U takových typů lidí je patrná silná necitlivost vůči druhému,“ podotýká soudní znalkyně Marta Holanová.

Bezdomovci jsou pro ně snadnou obětí, která se jen těžko dovolá pomoci. Výjimečná brutalita znamená ale také výjimečné tresty. Například dvojici útočníků z Šumperka vrchní soud minulý měsíc potvrdil vězení na 18 až 20 let.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Petra Malého (zdroj: ČT24)