Předlistopadoví komunisté vydělávají na pamětech, Štrougal napsal už druhé

Praha - Někdejší komunistický premiér federální vlády a ministr vnitra Lubomír Štrougal vydal druhou knihu pamětí. Na jeho podpis se v závěru týdne stála v Paláci knih Luxor doslova fronta. Zájem o podobné knihy je přitom pro mnohé překvapivě velký, a proto šanci popsat události před rokem 1989 a tím si vydělat využila už řada komunistických funkcionářů. Štrougal byl přes 30 let členem vedení ÚV KSČ a téměř po celou dobu normalizace předsedou vlády. Paměti prý píše proto, že na dobu komunistické vlády existují rozporuplné názory. „A já se snažím do toho vnést svůj pohled, který podle mého přesvědčení odpovídá skutečnosti.“ Uvedl, že si nedělá nárok na to, aby s ním souhlasila většina národa.

První knihy Lubomíra Štrougala se prodalo na české poměry velké množství - 15 000 kusů. I druhá s názvem Ještě pár odpovědí jde slušně na odbyt. „Z hlediska zkušeností, co jsem těch 18 let stál v čele vlády, jsem se snažil odpovědět na všechny otázky, které se mi divák snažil položit,“ komentoval své knihy Štrougal. Ve své knize například popisuje archivní záběry, snahu o uvolnění režimu, povolení podnikání nebo naplnění obchodů zbožím ze zahraniční. 

Ze Štrougalových pamětí

„Stačilo si půjčit, řekněme, miliardu dolarů – nabídky jsme měli skoro denně… Ale to se nestalo, protože po polských a maďarských problémech se zejména ideologové báli i malé zahraniční půjčky…“

  • Kniha Lubomíra Štrougala zdroj: ČT24
  • Kniha Lubomíra Štrougala zdroj: ČT24


V prvním díle Paměti a úvahy sedmaosmdesátiletý Štrougal vylíčil svůj život a působení ve vrcholné politice a zabývá se dobou, kdy stál téměř 20 let v čele československé vlády. Ve druhém svazku reaguje na nejčastější dotazy čtenářů prvního dílu. Chtěli po něm, aby se zamyslel nad výsledky i nezdary komunismu. Čtenáře zajímal také jeho názor na současný vývoj. 

Štrougal v pamětech píše, že nikdo z představitelů Občanského fóra lidem nesliboval kapitalismus. „To slovo nemělo, přes všechny hlouposti, které jsme v propagandě dělali, dobrý zvuk,“ uvádí. Všichni prý volali: Pryč od Moskvy, náš vzor leží u nohou sochy Svobody! Miliony občanů si to podle něj přeložily tak, že se budou mít nejméně stejně jako Američané nebo raději líp, když vyženou komunisty. „Tak je vyhnali a čekali báječný svět. Dnes víme, jak báječný je…“ píše bývalý premiér.

Štrougal není jediným předlistopadových politikem, který se dal na dráhu spisovatele. Paměti napsal i Miloš Jakeš, Miroslav Štěpán nebo Jaromír Sedlák. „Zajímavé je, že v 90. letech ty paměti u nás nevycházely. Třeba v Německu po rozpadu knihy funkcionářů NDR vycházely jak na běžícím pásu,“ říká Oldřích Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. 

I v zahraničí jdou předměty připomínající minulost na dračku. V Bulharsku se například prodává kalendář s portrétem bývalého bulharského komunistického vůdce Todora Živkova.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)