Spor o tiskárnu z kauzy předražených jízdenek nabírá obrátky

Praha - Kauza předražených jízdenek pražského dopravního podniku spustila sled událostí, mezi které patří třeba pokračující boj o vedení firmy Neograph, která je dodávala. O podnik vedou přes právníky boj dva majitelé - Vladimír Sitta , který na podezřelé toky peněz upozornil, a Jan Janků, jenž je naproti tomu podepsán pod kritizovanou smlouvou s pražským dopravním podnikem.

Papírna Neograph je jedinou firmou v České republice na výrobu ceninových papírů pro osobní doklady, kolky nebo vysokoškolské diplomy. V současnosti ji ovládá Jan Janků, kterého zastupuje advokátní kancelář Šachta and Partners. A to je podle Transparency International a Nadačního fondu proti korupci problém. Právě přes Neograph totiž mizely peníze na Panenské ostrovy v kauze pražských jízdenek.

Stanislav Beránek z Transparency International:

„Máme tady skupinu lidí, u kterých můžeme spekulovat o podezření z nějaké organizované trestné činnosti a která teď ovládá technologii umožňující vyrábět bez odhalení dokumenty, pasy, jízdenky.“

„Mají naprosto netransparentní vazby, jsou podezřelí z vyvádění peněz, tak by se to dalo označit jako státní riziko,“ soudí Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci. Advokát z kanceláře Šachta and Partners ale považuje takové tvrzení za natolik absurdní, že hovoří samo za sebe a ani není třeba ho komentovat.

Tiskárna
Zdroj: ČT24

Spor o klíčovou firmu podrobně sledují na ministerstvu vnitra i ve Státní tiskárně cenin, kde se osobní doklady a cenné kolky na papíry z Neographu tisknou. „V případě, že by hrozilo bezprostřední riziko pro stát, pak by na to jistě bezpečnostní služby upozornily,“ tvrdí mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Podle ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka představují papíry vyráběné v Neographu z hlediska zabezpečení nižší kvalitu. Podstata ochrany výrobků ze Státní tiskárny cenin, které tisknou, tkví v technologii, kterou výrobky procházejí právě tady.

Reportáž Jiřího Hynka a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze navíc na konci roku zamítl žádost jednoho z majitelů, aby novému představenstvu firmy zakázal nakládat s majetkem Neographu. Návrh podle soudu nesplňoval stanovené náležitosti, nebyl určitý, a tudíž ani vykonatelný. Jaká strana ve sporu o firmu Neograph nakonec uspěje, rozhodne až Vrchní soud.