V Litoměřicích nemá kdo soudit

Litoměřice - Nedávné personální zemětřesení na Okresním soudu v Litoměřicích téměř ochromilo projednávání trestních kauz. I vedení soudu přiznává, že situace je po korupčním skandálu velmi komplikovaná. V několika závažných případech tam hrozí velké průtahy. Připomeňme, že dva zdejší soudci jsou kvůli korupci mimo službu a další soudkyně rezignovala poté, co kontrola zjistila její pochybení. A navíc problémy čekají také šéfku litoměřického soudu Václavu Porubiakovou. Ministr spravedlnosti na ni kvůli nepořádkům podal kárnou žalobu a soudkyně zřejmě přijde o část platu.

Litoměřický soudce Knotek se snažil zmařit vyšetřování autonehody. Dokazuje to záznam telefonátu, na němž udílí svému známému na městském úřadu instrukce, jak zmařit vyšetřování. Spolu s kolegou Jelínkem skončil loni v listopadu mimo službu. Po chybách odhalených ministerskou kontrolou pak rezignovala soudkyně Márová. A výsledkem je, že v Litoměřicích dnes téměř nemá kdo soudit. 

Situace přitom přímo ovlivňuje projednávání dvou důležitých kauz. Obviněný soudce Knotek měl soudit insolvenčního správce Bednaříka kvůli milionovým machinacím se státními pozemky u Lovosic. Rezignace soudkyně Márové zase ohrožuje přes rok projednávanou kauzu údajných konkurzních podvodů bosse Berkova gangu Vladislava Větrovce. Soudkyně odstupuje ke konci března a pravděpodobně ji nestihne dokončit.  

Telefonický záznam soudce Josefa Knotka
Zdroj: ČT24

Pokud kauzu skutečně nestihne dodělat, bude podle mluvčí Okresního soudu v Litoměřicích věc přidělena novému soudci a pak by musela být projednána od samého počátku. „Čím déle tam ty kauzy poběží, tím větší šanci mají obžalovaní, že dostanou nižší tresty,“ připomněl pro ČT advokát Tomáš Uherek. 

Ministerstvo spravedlnosti do Litoměřic přidělilo dva nové soudce. Ti se ale teprve začínají s kauzami seznamovat. A na místa soudců Knotka a Jelínka zatím nikoho přidělit nejde, protože jsou jen mimo službu. „Soudci Knotek a Jelínek byli zproštění jen dočasně, je potřeba počítat s alternativou, že se k soudu vrátí,“ dodává Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)