Ministerstvo nemusí zaplatit za zveřejnění osobních údajů

Praha - Ministerstvo financí nemusí platit půl milionu korun ani se omluvit Liboru Veverkovi za zveřejnění jeho osobních údajů v souvislosti se spornou zakázkou pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU. Rozhodl o tom dnes nepravomocně pražský městský soud. Veverka se domáhal omluvy a odškodného za to, že při při tiskové konferenci ministerstva z února loňského roku byly podle něho v rozporu se zákonem zveřejněno jeho jméno a příjmení.

Na tiskové konferenci například zaznělo, že Veverka má dispoziční právo ke všem účtům v Rakousku, kam prý odešla část ze sporného plnění 240 milionů korun. Asi 135 milionů korun skončilo podle ministerstva v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions, odkud peníze odcházely na další rakouské účty.

„Peníze nešly rakouským subdodavatelům, ale blízkému spolupracovníkovi a společníkovi pana Veselého,“ uvedl tehdy ministr. Podle ministerstva financí je Veverka nepochybně propojen s majitelem firmy ProMoPro Jaroslavem Veselým, oba také společně figurují v několika současných i zaniklých společnostech.

Zveřejnění informací bylo ve veřejném zájmu

„Uveřejnění informací bylo ve veřejném zájmu. Příjmy, které plynuly v minulosti z úřadu vlády na firmu ProMoPro, již byly středem zájmu opakovaně. Domnívám se tedy, že jakákoli další informace v tomto směru je skutečně ve veřejném zájmu a žalovaná strana (ministerstvo vnitra) v této souvislosti byla oprávněna jméno žalobce (Veverky) zveřejnit,“ prohlásila soudkyně Jaroslava Lobotková.

Právní zástupkyně Veverky přitom ve své řeči argumentovala tím, že ministerstvo porušilo nejen princip presumpce neviny, ale i povinnost mlčenlivosti, kterou jsou jeho zaměstnanci v těchto případech povinni dodržovat. Podle Lobotkové je nesporné, že Veverka má dispoziční právo k účtům v Rakousku, ale i to, že je propojen (přes jednu společnost) s Jaroslavem Veselým, což je možné zjistit z obchodního rejstříku. „Rozhodně nikdy nikde nezaznělo, že by byl žalobce trestně stíhán,“ uvedla soudkyně. Dodala, že i formulace ministra Kalouska, že se „jednalo o zlodějinu“, byla přiměřeným hodnocením.

Finanční toky v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24

Zakázkou úřadu vlády pro firmu ProMoPro spol. s r.o. se zabývá protikorupční policie. „V současné době pokračuje trestní řízení. Momentálně není možné odhadnout, kdy bude skončeno,“ řekla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Iva Vojtková. „Citlivost případu je dána především tím, že řízení je vedeno průběžně v ČR a Rakousku,“ dodala. Firma získala kontrakt na zajištění audiovizuální techniky během předsednictví bez výběrového řízení. Úřad vlády již dříve uvedl, že firmě za tyto služby zaplatil téměř 551 milionů korun.