ODS a TOP 09 daly kvůli církevním restitucím VV ultimátum

Praha - ODS a TOP 09 odmítly na jednání K9 spojovat otázku církevních restitucí s jakýmikoli dalšími podmínkami. Po zasedání koaličních lídrů to uvedl Petr Gazdík z TOP 09. Dvě nejsilnější koaliční strany tak zavrhly návrh Věcí veřejných, které podmiňovaly svůj souhlas s dojednanou podobou církevních restitucí úspornými opatřeními ve státním rozpočtu. O majetkovém vyrovnání s církvemi bude ve středu hlasovat vláda. Pokud by VV pro návrh nezvedly ruku, znamenalo by to podle Gazdíka porušení koaliční dohody, které by mohlo vést až k vypovězení koaliční smlouvy „některou ze stran“.

Podle předsedy VV Johna dali koaliční partneři jeho straně ultimátum, že pokud pro restituce nezvednou ruku, padne vláda. Premiér Petr Nečas prý pohrozil ministrům, kteří pro návrh nezvednou ruku, odvoláním. „Dali nám ultimátum, že pokud nepodpoříme bezvýhradně církevní restituce, aniž se mluví o úsporách, tak padne vláda,“ uvedl John. Nečas jednání K9 nekomentoval.

„Musí se rozhodnout, zda dodrží dohodu a budou dál důvěryhodným partnerem, nebo zda se rozhodnou být subjektem, se kterým se už nikdo nebude chtít bavit,“ řekl po dnešním jednání Miroslav Kalousek.

Další postup budou Věci veřejné řešit na úterní výkonné radě. Podle nejmenší koaliční strany je totiž potřeba pro příští roky najít až 32 miliard úspor. Tím míní dvě miliardy potřebné každoročně pro církevní restituce a 30 miliard, o nichž hovořil v minulých dnech ministr financí Miroslav Kalousek jako o penězích, o které přijde rozpočet v důsledku nižšího výkonu české ekonomiky.

Církevní restituce
Zdroj: ČT24

VV chtěly ušetřit rušením úřadů, na návrh nedošlo

Véčkaři mířili na koaliční jednání s plánem, aby se některá ministerstva a úřady spojily. Z ušetřených peněz se pak měly vyplácet peníze církvím. „Teď na to nedošlo. Ani slovo,“ komentoval neúspěch návrhu Radek John.

Církevními restitucemi se bude zabývat vláda ve středu . ODS a TOP 09 budou podle Gazdíka hlasovat společně pro dojednanou podobu majetkového vyrovnání, „protože jsou zajedno“. 

ČSSD nesouhlasí s finančními kompenzacemi

Ostře se proti navrhovaným církevním restitucím znovu postavila opoziční ČSSD. Způsob, jakým se chce vláda s církvemi vyrovnat, je podle ní nepřijatelný. Sociálním demokratům vadí, že předloha počítá vedle vracení zabaveného majetku také s finančními kompenzacemi. Ty by se po započítání inflace mohly vyšplhat až na 96 miliard. „Tyto finanční kompenzace si Česká republika a rozpočet nemůžou dovolit. Pokud si vláda myslí, že tyto prostředky má, jsme přesvědčeni, že by je měla věnovat na jiné priority – na boj s nezaměstnaností a splácení dluhů,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

ČSSD navrhuje vznik veřejnoprávního fondu, do něhož by se majetek převedl a z jehož výnosů by byla činnost církví hrazena. Sociální demokraté jsou pro referendum o narovnání státu s církvemi, případně by se mělo stát tématem kampaně před příštími parlamentními volbami, dodal Tejc.

Církevní restituce řeší Česko řeší už 20 let. Podle současné dohody by 17 církví a náboženských společností mělo dostat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a desítky miliard finančního vyrovnání.