Další skandál soudce Kozáka: Firma chce žalovat stát o desítky milionů

Brno – Na brněnském krajském soudu vyplouvá na povrch další skandál kolem soudce Jana Kozáka, kterého na podzim ministr spravedlnosti dočasně postavil mimo službu. Developerská firma Sceptrum, kterou Kozák loni kvůli údajně nespláceným pohledávkám poslal do insolvenčního řízení, možná zažaluje stát o desítky milionů korun. Řízení proti firmě bylo totiž po Kozákově odstavení z funkce zrušeno jako nedůvodné.

Kozák vyhlásil insolvenční řízení na firmu na základě návrhu jednoho z věřitelů. Důvodem byly údajně nesplácené pohledávky. Společnost se po vyhlášení insolvence dostala do vážných problémů. Nemohla totiž disponovat se svým majetkem ani uzavírat úvěrové či leasingové smlouvy. „Firma se cítí velmi poškozena, cítí se i poškozena na pověsti,“ řekl ČT advokát firmy Martin Klimo.

Zástupci Sceptra navíc tvrdí, že celé řízení bylo neodůvodněné a hlavně trvalo příliš dlouho. Táhlo se až do letošního prosince, kdy soud návrh odmítl jako nedůvodný. „Nakonec se ukázalo, že pohledávka insolvenčního navrhovatele nebyla prokázána,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Soud navíc insolvenci zrušil jen měsíc poté, co ministr spravedlnosti postavil Kozáka mimo službu.

Firma teď sčítá škody a chystá řadu žalob a trestních oznámení. Tvrdí, že škoda může přesáhnout i dvacet milionů korun. „Jistě se budeme zaobírat i myšlenkou na podání žaloby na český stát,“ potvrdil Klimo. Sceptrum už si na průtahy stěžovalo i předsedovi Krajského soudu v Brně, tam ale neuspělo. „Je možné, že úkony soudce mohly být poněkud soustředěnější, nicméně úpadce se podílel na protahování délky řízení,“ uvedla Sedláčková.

Soudce Kozák nechce o kauze mluvit s tím, že je postavený mimo službu. Čelí kárné žalobě poté, co kontrola ministerstva spravedlnosti na podzim odhalila jeho pochybení v několika insolvenčních kauzách. Ministr Pospíšil žádá, aby byl zbaven funkce, podal na Kozáka i trestní oznámení. Kárné žalobě už čelí i předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek, kterému hrozí postih ve formě snížení platu.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)