V roce 2015 by mohla státní správa pořádně zeštíhlit

Praha – Věci veřejné požadují zeštíhlení státní správy. Navrhují proto sloučit některá ministerstva. Nejčastěji se mluví o místním rozvoji a životním prostředí. Na řadě úřadů už k prvním změnám dochází – práce úředníků se totiž v mnoha případech dubluje a chod státní správy tak zbytečně polyká miliony korun. K zeštíhlení státní správy by mohlo dojít v roce 2015.

Stovky státních úřadů, organizací a ústavů. Na platy státních úředníků jde 128 miliard ročně. Přebujelost přiznávají už samy úřady a efektivita i kvalita práce klesá. „Mohli bychom se dostat do problému s ufinancováním celé veřejné správy v horizontu pěti let,“ upozorňuje náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu Ondřej Veselský.

Na chod státní správy jde ročně asi 500 miliard. Zrušení hrozí třeba Vinařskému fondu. Jeho rozpočet je 70 milionů. Půlkou ale přispívají sami vinaři. „Pokud by Vinařský fond v České republice neexistoval, bylo by to určité konkurenční znevýhodnění pro naše domácí vinařství,“ obává se ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Některá ministerstva už začala úřady sjednocovat pod jednu hlavičku. Ministerstvo životního prostředí sloučilo Geofond s Českou geologickou službou. Ministerstvo zemědělství zrušilo správce drobných toků. Znamená to úsporu kolem 350 milionů korun. „Některé činnosti, které zemědělská vodohospodářská správa vykonávala, přechází například pod jednotlivá povodí, nebo Lesy ČR,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Nový systém státní správy od ledna 2015

Státní správu čeká revoluce. Vzniká takzvaná mapa úřadů a institucí, kterou připravuje ministerstvo vnitra. Má podchytit co, kdo a za kolik dělá, a to až do posledního úředníka. Hotová má být do července, plně se projeví za tři roky. „Od 1. 1. 2015 by mohl být nastaven nový systém,“ odhaduje Veselský.

Výsledkem mapování může být i sloučeních některých ministerstev. Třeba zdravotnictví s ministerstvem práce a sociálních věcí. Leckde se totiž práce jejich úředníků překrývá. Rizikem ale je, že i kdyby se uspořily desítky milionů, nikdo by už takový kolos nejspíš neuřídil.

Zásadní změna by měla ušetřit desetinu výdajů. Už teď se čeká ostrý boj o to, který úřad, organizace nebo odbor přežije.