Kalousek na vládě otevře debatu o pojmenování letiště po Havlovi

Praha – Radní hlavního města vyzvali Českou republiku a ministerstvo financí, aby bylo letiště v Ruzyni pojmenováno po prezidentovi Václavu Havlovi. S tímto nápadem přišel krátce po Havlově úmrtí režisér a producent Fero Fenič a má poměrně velkou podporu veřejnosti, k internetové výzvě už se připojilo skoro 80 tisíc lidí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes uvedl, že už dostal v této záležitosti tolik podnětů, že bude iniciovat debatu o přejmenování letiště na vládě.

Netrvalo ani tři týdny a o návrhu jednala rada hlavního města. Ta o něm sice nemohla rozhodnout, ale návrh doporučila. Pražské letiště totiž vlastní stát a o případném přejmenování musí rozhodnout celá vláda. „Úvaha pojmenovat letiště po Václavu Havlovi je jedna z možných. Musí se například vycházet i z přání rodiny a pozůstalých,“ dodal premiér Petr Nečas.

Havlova rodina ovšem údajně návrh podporuje. „Vedle podpory hlavního města Prahy je tu podpora rodiny Václava Havla. Zítra oslovíme všechny členy vlády zvláštním dopisem,“ oznámil Fero Fenič.

Státní akciová společnost Letiště Praha si už před Vánoci zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - „Vaclav Havel Prague International Airport“.

„Je to věc, která bude světu jednoznačně ukazovat význam Václava Havla a Prahu velmi zviditelní,“ řekl po jednání rady pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Je to osobnost, která nás ve světě proslavila asi úplně nejvíce,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Praha podle primátora zatím neuvažuje o pojmenování ulic nebo náměstí ani o umístění případných pomníků. Za prioritu považuje přejmenování letiště. Podle primátora nechce hlavní město jméno zesnulého prezidenta dát libovolné ulici v okrajové části města a v centru už všechna prostranství svá jména mají. Náměstek Hudeček dodal, že některé městské části ale už o pojmenování míst podle Havla projevily zájem.

Po bývalém prezidentovi se už rozhodli pojmenovat ulici například v Kadani. Přidat se hodlají i další místa. „Mně osobně by se líbilo, kdyby náměstí Svobody, které symbolizuje činnost Václava Havla, se přejmenovalo na jeho náměstí,“ míní primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. V Karlových Varech zase lidé podepisují petici za přejmenování ulice Moskevská na ulici prezidenta Václava Havla.

I další města mají na stole návrhy o pojmenování ulic podle Havla. „V blízké době v Olomouci vznikne hned několik nových ulic, takže určitě počkáme na nějakou důstojnou,“ uvedla mluvčí magistrátu města Olomouce Jana Doležalová. V Litoměřicích uvažují třeba o přejmenování parku a v Děčíně by Havlovo jméno mohla nést nová knihovna. Jednu ze svých nových ulic po Václavu Havlovi pojmenovali dokonce v polském Gdaňsku. Vůbec nejrychlejší ale byli radní v Poděbradech, když stihli přejmenovat jednu ze základních škol už 21. prosince.