Kamioňák, ze kterého udělali Slováci volavku, dostane odškodné

Bratislava – Slovensko odškodní českého řidiče kamionu Zdeňka Pekaru, který po nepovedené mezinárodní protidrogové akci řízené slovenskou policií strávil Vánoce 2010 v turecké vazbě. Na základě dnešní dohody se slovenským ministerstvem vnitra dostane Pekara peněžní satisfakci 25 000 eur (645 000 korun). Na podzim o celé kauze informovali Reportéři ČT.

Slováci nechali českého řidiče do Turecka převézt 11 tun chemikálie potřebné při výrobě heroinu. Čech o nákladu ani o policejní akci nic nevěděl, v Turecku byl na několik dní zadržen a byl mu udělen zákaz vstupu do země. Po návratu do Česka navíc přišel Pekara o práci, prodělal infarkt a dodnes má z prožité zkušenosti trauma. Bratislava od začátku tvrdila, že za fiaskem operace proti výrobcům a objednávatelům drog stojí Turecko, které prý jednalo v rozporu s dohodnutým postupem.

Zdeněk Pekara, kamioňák:

„Měl jsem velký strach. Bylo mi jasné, že mě mohou odsoudit. Měl jsem tam prý 11 tun čehosi na výrobu drog. Říkal jsem si, že to je na trest smrti. Nakonec mi řekli, že bych dostal nejvýš doživotí.“

Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic ještě loni nevyloučil odškodnění řidiče, pokud tak neudělá Ankara. „Jde o vyjádření solidarity, které (ministerstvo vnitra) očekávalo od turecké strany. Slovenská generální prokuratura i Evropská jednotka pro justiční spolupráci Eurojust totiž potvrdily, že šlo o řádně koordinovanou akci bezpečnostních orgánů vícero evropských států ve smyslu mezinárodního práva,“ uvedlo dnes Lipšicovo ministerstvo. „Ačkoli je dnes nepochybné, že incident nezpůsobila slovenská policie, vítám toto finanční zadostiučinění jako gesto ze strany Slovenské republiky,“ řekl Pekara podle tiskové zprávy slovenského ministerstva vnitra.

Protidrogová akce vyvrcholila loni na jaře zadržením členů gangu, jenž se údajně snažil vyrobit heroin a ze zisku prý chtěl nakoupit zbraně. Slovenská policie tehdy informovala, že kriminalisté z několika zemí zadrželi osm členů skupiny, kterou tvořili hlavně Slovinci. Maďarská policie zase zajistila asi 6,5 tuny látky na výrobu heroinu.