Ceny léků v dražbě zatím cvičně snižují jen státní úředníci

Praha – Elektronické aukce měly snížit ceny léků a přinést miliardové úspory. Fungují už od prosince, pojišťovny je ale zatím téměř nevyužívají. Státní ústav pro kontrolu léčiv podle ředitele Martina Beneše sám aukci spustit nemůže, a tak mu nezbývá nic jiného než čekat na poptávku. Ministerstvo zdravotnictví přitom odhaduje, že elektronické aukce by mohly přinést úspory až pět miliard korun ročně.

Teoreticky je aukce zvládnutá na jedničku. Až do konce má být zcela anonymní. Na rozdíl od běžné dražby se zde navíc částka nenavyšuje, ale naopak snižuje. Po časovém limitu vše končí a vítězů je hned několik. Pojišťovny budou platit následující rok a půl míň a výrobce dostane exkluzivní smlouvu. Pouze jeho preparát bude hrazený v plné výši. Pacienta tak vydražený lék nebude stát ani korunu. „Všechny další konkurující přípravky budou mít úhradu ve výši pouze 75 procent,“ dodal ministerský náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

Reálné poptávky od pojišťoven ale váznou a dražby jsou tak zatím v nedohlednu. „Máme připraveno několik variant, kdy budeme připraveni během prvního půl roku,“ tvrdí prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Všeobecná zdravotní pojišťovna už si například žádost o aukci podala, už více než měsíc ale čeká spolu s další pojišťovnou na souhlas ze strany ministerstva zdravotnictví. „Ty žádosti jsou zatím pozastaveny, pojišťovny je budou doplňovat,“ dodal mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Cvičně tak zatím o nejnižší podání soutěží jen státní úředníci. Občas aukci vyzkoušejí i samotní dražitelé.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)