Pokud nemají drogově závislí peníze na léčbu, měl by ji platit stát

Brno – Pokud lidé, kteří jsou závislí na návykových látkách, nemají dostatek peněz na léčbu, měl by ji hradit stát. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když posuzoval případ ženy, která podstupovala pléčbu v terapeutické komunitě, ale chyběly jí peníze na živobytí. Podle soudu hrozí ženě sociální vyloučení, a je tak osobou v hmotné nouzi. Proto by měl léčbu hradit stát.

„NSS dospěl k závěru, že pokud osoba závislá na návykových látkách projeví svou vůli absolvovat dlouhou a náročnou léčbu své závislosti a jediným důvodem pro její přerušení by byl nedostatek finančních prostředků, je třeba této osobě ohrožené sociálním vyloučením přiznat potřebnou pomoc v hmotné nouzi,“ uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová. 

Soud konkrétně přezkoumával spor o příspěvek na živobytí pro ženu závislou na návykových látkách. Dlouhodobou alternativní léčbu v komunitě doporučila ženě její ošetřující lékařka, protože jiné metody nebyly úspěšné. Měsíční poplatek za terapeutickou péči v komunitě zřizované církevní organizací činil 5 000 korun – léčba přitom obvykle trvá 2,5 roku. Žena ale neměla dostatek peněz k úhradě základních životních potřeb a bez příspěvku na živobytí si nemohla léčbu dovolit.   

Teplický magistrát však ženě příspěvek neposkytl, protože ji nepovažoval za osobu v hmotné nouzi. Žena nebyla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání a lékařské zprávy, které doložila, prý nelze považovat za uznání pracovní neschopnosti. Rozhodnutí pak potvrdil i Krajský úřad Ústeckého kraje a Krajský soud v Ústí nad Labem. NSS ovšem nyní vrátil kauzu ke krajskému soudu.   

Podle Nejvyššího správního soudu postupovali úředníci příliš přísně. Při posuzování nároku na příspěvek na živobytí se obvykle zjišťuje, zda má člověk možnost zvýšit si příjem vlastním přičiněním. Podmínka se ale nezkoumá například u člověka, jenž byl uznán dočasně práce neschopným. V případě závislé ženy úředníkům vadilo, že ošetřující lékařka nevydala formální rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti. Lékařka však vydala potvrzení, že narkomanka není schopna z důvodu zdravotního stavu vykonávat v podstatě žádnou práci nebo studovat, což podle NSS stačí.

Všechny sociální dávky od ledna nově vyplácí jen úřady práce, když tuto agendu převzaly od radnic. Ministerstvo práce podle své mluvčí Viktorie Plívové zatím nemá písemné znění rozsudku, aby mohlo posoudit, jak se verdikt může vyplácení dávek v hmotné nouzi v takových případech dotknout. „Teprve po prostudování rozsudku bude možné určit případný postup úřadu práce,“ uvedla Plívová.