Vláda bude řešit přejmenování letiště po Havlovi na jaře

Praha – Vláda by měla posoudit návrh na přejmenování pražského ruzyňského letiště po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi na jaře. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to prohlásil premiér Petr Nečas. Již dopoledne předal na úřad vlády režisér Fero Fenič dopis s výzvou, aby letiště neslo Havlovo jméno. V textu zdůraznil, že iniciativu podporuje přes 80 000 lidí. Havel zemřel loni 18. prosince a nápad pojmenovat po něm největší letiště v zemi se zrodil téměř okamžitě.

Vláda se dnes podle Nečase přejmenováním letiště zabývala jen krátce. Ministerský předseda zdůraznil, že jméno Václava Havla není ve vlastnictví státu, proto chce postupovat se souhlasem jeho rodiny. „Jako předsedu vlády, která zastupuje zájmy ČR v akciové společnosti Letiště Praha, si Vás jménem těchto občanů dovolujeme požádat, aby vstupní brána do naší země, kterou ročně projde více než 12 milionů lidí, dostala jméno Václava Havla,“ napsal Fenič premiérovi Petru Nečasovi. Dopis podepsala i režisérka Olga Sommerová a někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Nápad, který veřejně podpořila řada českých osobností, má ale i své odpůrce. S výzvou nesouhlasí například někdejší Havlův osobní tajemník Vladimír Hanzel.

Fenič premiérovi a všem členům vlády napsal, že v ČR jsou stovky až tisíce pomníků, náměstí, ulic, škol, knihoven, divadel a podobně, které by mohly nést Havlovo jméno. „Jejich působnost i dopad je však vždy limitován místem nebo skupinou obyvatel a u institucí i těžko garantovatelnou úrovní a úspěšnou budoucností,“ podotkl.

Pojmenování letiště, tedy „vstupní brány do naší země“, naopak podle Feniče zasáhne bez ohledu na bydliště, sociální, vzdělanostní a národnostní či věkové omezení velké skupiny obyvatel včetně menšin. „Tento krok bude mít nadčasovou, nadteritoriální a multikulturní funkci. Bude aktem veřejné služby, kterou pro tuto zemi také dělal Václav Havel,“ zdůraznil Fenič s tím, že toto rozhodnutí může učinit vláda.

V Bratislavě uspořádali vzpomínkový koncert Václavu Havlovi s názvem Drahý Václav.
Zdroj: ČT24/Facebook

S přejmenováním letiště souhlasí i pražští radní

V úterý k přejmenování letiště vyzvali i pražští radní. Otázku chce na vládě podle svého mluvčího otevřít ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vláda v prosinci přijala zákon o zásluhách Václava Havla. Podle Feničova dopisu ale nebyl tento krok „doplněn žádným konkrétním činem uznání, který by neměl jen formální a lokální hodnotu“.

Státní akciová společnost Letiště Praha si už před Vánoci zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - „Vaclav Havel Prague International Airport“. Ve světě nese jméno významných státníků řada letišť. Tím nejznámějším je asi letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku. Toto jméno dostalo již 24. prosince 1963, tedy zhruba měsíc po Kennedyho smrti.

Od smrti Václava Havla uplynulo už několik týdnů, do jeho kanceláře ale stále přicházejí kondolence i celé kondolenční knihy, kterých už jsou čtyři desítky. Stejný počet by měl dorazit i z českých ambasád v zahraničí. V Havlově knihovně, která po vzoru amerických prezidentských knihoven už osm let shromažďuje vše, co se exprezidenta týkalo, chtějí všechny kondolenční knihy zaevidovat. Časem by mohly být i v digitální podobě a přístupné na internetu.

Dagmar Havlová se vrací na prkna vinohradského divadla   

Na veřejnosti se ve čtvrtek znovu v roli herečky objeví Dagmar Havlová. Rozhodla se, že dodrží své závazky a vrátí se na prkna vinohradského divadla. „Paní Dagmar Havlová je připravená zítra hrát. Je to vlastně poprvé od té nešťastné události,“ potvrdil ředitel Divadla na Vinohradech Jindřich Gregorini. Představení je vyprodané. Vedení divadla očekává, že aplaus diváků bude tentokrát delší než obvykle.