Senátní výbor nedoporučil Sváčkovu kandidaturu na ústavního soudce

Praha – Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček se možná ústavním soudce nestane. Cestu mu dnes zkomplikoval senátní výbor pro lidská práva, když výraznou většinou jeho nominaci nedoporučil. V tajném hlasování získal Sváček jen dva hlasy z osmi. Na ústavního soudce navrhl Sváčka prezident Václav Klaus, horní komora o jeho kandidatuře bude rozhodovat na schůzi, která začíná osmého února. Současný předseda pražského městského soudu se loni veřejně postavil proti výroční zprávě BIS, která kritizovala poměry v české justici.

Sváček by měl podle Klause v týmu ústavních soudců nahradit místopředsedkyni soudu Elišku Wagnerovou, které v březnu končí mandát. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let.   

Ústavní soud zaznamenal dosud největší obměnu v souvislosti s ukončením funkčního období části svých členů v roce 2003. Senátoři a prezident Klaus se od té doby dostávali do sporu o některé kandidáty. Z 19 nominovaných, které Klaus nabídl Senátu, mu horní komora odmítla šest. Jmenováním soudce Vladimíra Kůrky v roce 2005 ale byl soudcovský sbor Ústavního soudu naplněn.