Zlatý oříšek si odnesli nadaní hudebníci, sportovci i romský soubor

Praha – Odborná porota už po 13. udělila deseti talentovaným dětem nebo souborům ocenění Zlatý oříšek za mimořádné úspěchy v loňském roce. Mezi oceněnými jsou hudebníci, šachisté i romský soubor Cikne Čhaje z Ostravy. Soutěž je určena dětem od šesti do 14 let a každý rok se jí účastní zhruba dvě stovky talentů. Kromě úspěchů ve sportu a umění se mohou hlásit i školáci nadaní na počítače, ekologii nebo matematiku a přírodní vědy. Do dalšího ročníku se budou moci děti hlásit od června, podrobnosti najdou na webových stránkách.

„Jednou bych chtěl být skladatel, komponovat a být zpěvák třeba v divadle nebo učitel hudby,“ plánuje jeden z laureátů, nevidomý flétnista a klavírista Karel Leskovec. Ve svých jedenácti letech už má na kontě řadu vítězství v mezinárodních hudebních soutěžích, uspěl také na soutěži ve čtení Braillova písma. Do svého hudebního koníčka chce investovat i výhru 10 tisíc korun, peníze prý přispějí na koupi nového saxofonu. 

Za vynikající výsledky v hudebních soutěžích si odnesli Zlatý oříšek i violoncellista a zároveň šachista Vilém Vlček a devítiletý akordeonista Josef Krupička z Brandýsa nad Labem. „Syn studuje akordeon v Brně, takže je to spousta kilometrů tam i zpět, tedy i spousta času a financí. Je to náročné, ale jako rodiče máme radost, že to kluka baví,“ komentovala chlapcovo vítězství jeho maminka. 

Sošku, diplom a finanční odměnu získali také sportovci, mistr republiky ve sportovní gymnastice Michal Duda a nejmladší účastník soutěže, sedmiletý Ondřej Matějík za úspěchy v bikrosu. Mezi laureáty nechyběli ani tanečníci, například dvojice Filip Hudlický a Dita Halířová, kteří reprezentují Českou republiku ve standardních a latinskoamerických tancích. Nejpočetnější skupinka oceněných pak byla z ostravského souboru Cikne Čhaja, kde děti tančí romské, maďarské a bulharské tance. „Koupíme si nové kroje,“ radovala se děvčata z výhry.

Letos bodovala i desetiletá šachistka Magdaléna Kořenová, mladá bioložka Adéla Bruknerová a čtrnáctiletý Martin Kutiš, který vítězí v soutěžích zaměřených na logiku. Organizátor soutěže Jiří Kotmel upozornil, že se výkony přihlášených stále zdokonalují – často už prý dosahují úrovně dospělých profesionálů. V minulosti toto ocenení získal třeba motocyklový závodník Karel Abraham, který tehdy ještě soutěžil ve stopětadvacítkách, loni už ale jezdil závody GP v nejsilnější kubatuře.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)