ČSSD získala podporu Senátu pro omezení volebních nákladů stran

Praha - ČSSD podle očekávání získala v prvním kole podporu Senátu pro novelu, kterou chce omezit stranické náklady na volební kampaň na 80 milionů korun ročně. Současně chce zakázat firmám sponzorování stran, které by navíc od jednotlivců směly získat darem nejvýše jeden milion korun za rok. Novelu volebních zákonů a zákona o politických stranách dnes poslal Senát k dalšímu posouzení svým výborům. Senát dnes znovu navrhl i zpřísnění a zpřehlednění pravidel schvalování zákonů. Novelami chce například zakázat schvalování takzvaných přílepků.

„Tento návrh zákona by měl přispět k větší transparentnosti ve financování politických stran, zejména výdajů na volby. Zároveň má do jisté míry protikorupční povahu, protože omezí tlak na získávání prostředků za jakoukoli cenu,“ obhajoval předlohy místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Novelu předložilo 11 senátorů v čele s Dienstbierem. Kromě sociálních demokratů se pod ni podepsali tři zástupci KDU-ČSL v čele s Petrem Pithartem, Alena Dernerová (za Severočechy.cz) a Marta Bayerová z KSČM.

Pochybnosti o naplnění těchto cílů neskrýval daňový poradce a senátor ODS Petr Pakosta, podle něhož se limity budou obcházet. Adolf Jílek (TOP 09) označil snahu za chvályhodnou, ale spornou, omezení sponzoringu podle něj povede k nárůstu fiktivních dárců. Neúspěšně doporučoval normy vrátit k přepracování.

Limit 80 milionů korun má platit pro volby do sněmovny, Evropského parlamentu a krajských zastupitelstev. V případě senátních voleb by měl být limit tři miliony korun ročně na každého kandidáta. Samotní kandidáti by pak podle předlohy nesměli do kampaně investovat více než 300 000 korun. S omezením nákladů na kampaň před komunálními volbami novela nepočítá, dodatečně ale zavede výdaje prezidentských kandidátů na kampaň při očekávané přímé volbě prezidenta.

ČSSD chce také uzákonit, aby strany musely platit za reklamní plochy přímo jejich vlastníkovi. Vyúčtování nákladů na kampaň by musely předkládat sněmovnímu kontrolnímu výboru pod hrozbou ztráty části státního příspěvku. Novela má také zavést zveřejňování výročních finančních zpráv stran na internetu. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) chce předlohami zavést povinné zastoupení žen na kandidátkách.

Senát znovu navrhl i zákaz přílepků

Senát dnes znovu navrhl i zpřísnění a zpřehlednění pravidel schvalování zákonů. Návrh připravila předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová. Novelami chce zakázat schvalování takzvaných přílepků či „divokých jezdců“, tedy úprav věcně nesouvisejících s projednávaným předpisem. Tuto praxi odmítl už Ústavní soud. Autoři úprav by podle navrhovaných novel nově museli zdůvodnit jejich nezbytnost, důsledky pro projednávaný zákon i předpokládaný hospodářský a finanční dopad.

Paukrtová navrhla také umožnit přerušení procesu závěrečného schvalování zákona na návrh jeho předkladatele. Chce tím vytvořit nejméně 24hodinový prostor k posouzení dopadů poslaneckých či senátorských úprav normy. Cílem je podle senátorky eliminovat netransparentní a nepromyšlené iniciativy a posoudit, kdo, co a proč dělá.