Při česko-německé akci policisté zabavili pervitin za 6 milionů

Norimberk - Čeští a němečtí policisté a celníci zadrželi při akci v příhraničí celkem 1,6 kilogramu pervitinu. Při operaci s názvem Speedway od půlky října do půlky prosince prověřili 3 300 lidí, z nich předběžně zadrželi 21 Němců. Droga pochází výhradně z českých výroben, které spravují zejména Vietnamci z příhraničních tržnic v ČR. Při prodeji takového množství pervitinu by dealeři a pašeráci získali 5,8 milionu korun. Kromě pervitinu zabavili čtyři kilogramy marihuany, šest tisíc kusů ilegální pyrotechniky a větší množství menších zbraní.

Pašování pervitinu do Německa z Čech od roku 2009 výrazně roste. Zatímco před třemi lety ho bylo zajištěno méně než kilogram, předloni už 15 kg a v loňském roce ještě o dva kilogramy více. Cena jednoho gramu drogy se na trhu pohybuje od 67 do 140 euro (zhruba 1 700 až 3 600 korun), vyšších cen je dosahováno právě na německém trhu.

Němečtí policisté a celníci dnes uvedli, že už i na svém území začínají mít problémy s nelegálními výrobci drogy pervitin. Zatím objevili několik varen, naproti tomu na českém území prý jich je hrubým odhadem kolem 400.

Česko-německá kontrola se zaměřovala na předem vytipované skupiny a údajně se nijak nedotkla běžných občanů. Podobné akce prý budou pokračovat.

Telefonát mluvčího Generálního ředitelství cel (zdroj: ČT24)