Vysoké odměny pro policejní šéfy bude řešit inspekce

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice předal Generální inspekci bezpečnostních sborů případ odměn, které policejní prezident Petr Lessy udělil policejním šéfům a jež překročily limity stanovené v dřívějším závazném pokynu ministra. Kubice dnes o svém kroku Lessyho informoval. Inspekce se tak nyní bude zabývat tím, zda Lessy nejednal protiprávně. Podle médií Lessy překročil stanovené hranice pro výše odměn v řadě případů o desítky tisíc korun.

„Pan ministr dnes sdělil policejnímu prezidentovi, že záležitost udělování odměn nad rámec pokynu k (jejich) stropu předal generální inspekci k prošetření,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. „Vidím v tom zásadní porušení pokynu ministra v době intenzivního hledání systémových úspor,“ komentoval před několika dny překročení limitů v deníku Právo Kubice.

Na horních hranicích odměn se Lessy a Kubice dohodli loni v červenci. Krajští ředitelé a šéfové celorepublikových útvarů mohli dostat každý za rok nejvýše 200 000 korun, u náměstků policejního prezidenta byl strop stanoven na 250 000 korun. „Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky,“ řekl Lessy před pár dny Právu.

Podle Práva překročil Lessy limit v případě devíti krajských ředitelů. Policejní prezident to podle deníku odůvodnil tím, že se účastnili různých odborných komisí připravujících reorganizaci a zeštíhlení policie, podobně jako jeho náměstci. Deníku Mladá fronta Dnes (MfD) Lessy řekl, že šéfové krajských policejních správ dostali odměny 70 000 až 270 000 korun.

Lessy: O některých odměnách Kubice věděl

Především za práci na reformě policie dostal podle MfD 270 000 korun karlovarský krajský ředitel Oldřich Tomášek. Lessy však tvrdí, že v případě Tomáška a několika dalších Kubice o překročení horní hranice věděl. „V případě pana Tomáška a pár ředitelů jsem se o prémiích mimo rámec limitů dohodl s panem ministrem,“ řekl policejní prezident MfD. Vyšší odměny podle Práva obdrželi například i ředitelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec - každý prý dostal 230 000 korun. Šéfům celostátních útvarů podle Práva vyměřují odměny náměstci policejního prezidenta.

Lessy se hájí mimo jiné tím, že se limity pro odměny loni několikrát měnily. „Horní strop odměn minimálně dvakrát v průběhu loňska klesl. Já ale potřebuji řídit policii manažersky a rozdělit prémie podle práce, všichni nemohou dostat stejně,“ uvedl v MfD Lessy. Právu řekl, že ještě na jaře byl horní strop 480 000 korun. „Já jsem na to samozřejmě i pana ministra upozorňoval, a proto jsem s ním vyjednával, že tam může být nějaké drobné překročení, protože jsem v druhém pololetí potřeboval nějaký manévrovací prostor,“ citovalo Právo Lessyho.

Reportáž Edity Horákové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Policejní prezident vedle toho v současnosti čelí kázeňskému řízení, které s ním Kubice zahájil minulý týden. Učinil tak kvůli Lessyho dřívějším výrokům zejména na adresu náměstka zlínské krajské policejní správy Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Případem se předtím zabývala inspekce policie. Konstatovala, že Lessy trestný čin nespáchal, případ pak předala ministrovi ke kázeňskému projednání. „Mě se to velmi dotýká, na takovou praxi jsem nikdy nebyl v policii zvyklý,“ komentoval Lessy spory s ministrem.