Členové kontrolního výboru mají smůlu, cestu za Chávezem sněmovna stopla

Praha – Organizační výbor sněmovny zatrhl poslancům z kontrolního výboru plánovanou cestu do Venezuely, která měla stát 750 tisíc korun. Kromě finančních důvodů ale k zastavení cesty vedly i věcné důvody: „Co by se asi kontrolní výbor, který kontroluje nejen hospodárné využívání peněz, ale také stav demokracie, mohl zrovna v této zemi naučit?“ podivovala se šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Narážela tak na kontroverzní osobu Huga Cháveze, který stojí v čele Venezuely, a země je často kritizována za porušování lidských práv. Kontrolní výbor vede předseda KSČM Vojtěch Filip.

Členové organizačního výboru debatovali ještě o dalších dvou cestách; zemědělský výbor chce navštívit Indonésii a výbor pro životní prostředí Etiopii. Zástupci obou výborů přednesli podle Němcové podrobný program plánovaných cest, debata o nich ale ještě bude pokračovat.   

U tří výborů - kontrolního, petičního a mandátového a imunitního - snížil organizační výbor plánovaný roční limit na zahraniční cesty ze 400 tisíc na 250 tisíc. Celkový záměr výjezdů do ciziny ale ještě organizační výbor neschválil, protože některé výbory ještě své představy nedodaly. Bude se také ještě řešit to, že řada výborů naplánovala cesty do stejných států, nejčastěji do Polska a do Francie. 

Loni měly sněmovní výbory na zahraniční cesty limit 12 milionů korun, který ale nevyčerpaly. Vyčerpáno bylo jen 7,7 milionu a podle Němcové je možné, že ani letos se celá částka nevyužije.

Vydáno pod