Prášek z bodláku a zeleného čaje pomáhá v léčbě nádorů

Praha – Čeští a španělští vědci vyvinuli přípravek z ostropestřce mariánského (Silybum marianum) na bázi silybinu, který v kombinaci se zeleným čajem otevírá nové možnosti léčby nádorových onemocnění. Brání totiž cévnímu zásobení nádorů, které se pak nešíří a zanikají. K tomu, aby se lék dostal do lékaren, je ale ještě velmi dlouhá cesta, vývoj totiž může trvat i deset let.

Terapie využívající antiangiogenní látky, jako je třeba právě silybin, je poměrně nová – její základy byly položeny teprve v 80. letech minulého století. Pro pacienty je však velmi šetrná, na rozdíl od klasické chemoterapie totiž působí velmi selektivně. Antiangiogenní látky brání cévnímu zásobení tumoru, který pak kvůli nedostatku živin a kyslíku umírá. Tento typ léčby se často využívá jako doplňující léčba spolu s další terapií. 

Za českou stranu na objevu pracoval tým profesora Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu Akademie věd společně s týmem profesorky Jitky Ulrichové z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ze Španělska se pak připojili vědci z univerzity v Malaze. Společně pak objev prezentovali v prestižním americkém časopise Journal of Medicinal Chemistry. 

„Látky, které jsme nyní vyvinuli, jsou založeny na kombinaci struktur silybinu a struktur protinádorových látek ze zeleného čaje,“ uvedl Křen. Jeho tým použil postupy tzv. supramolekulární chemie a metody chemické a enzymové syntézy.   

Výhodou biologických testů léčebné látky, které se uskutečnily na olomouckém pracovišti, je to, že se při nich využívají takzvané tkáňové kultury odvozené z lidských buněk získaných z pupečníkové krve, takže není třeba používat laboratorních zvířat. Vyvinuté látky mají navíc velmi nízkou nebo žádnou toxicitu, dodal Křen.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)