Ministersto chce registr ohrožených dětí

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chystá databázi dětí, na které dohlížejí sociální pracovníci. Přístup k citlivým datům bude mít široký okruh lidí - úředníci, policisté, státní zástupci, lékaři, ale například i učitelé. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes. Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová v reakci na informace listu sdělila, že rozhodně nepůjde o shromažďování informacích o dětech například z rozvedených rodin, se zdravotním postižením nebo z etnických menšin.

Podle ministerstva budou moct sociální pracovníci díky registru lépe ohlídat děti. V současné době vedou spisy na papíře, nová elektronická podoba by jim měla usnadnit a urychlit práci. Například při přestěhování rodiny dříve odhalí týrání, zneužívání či zanedbávání dětí. „Záměrem ministerstva práce a sociálních věcí je vytvořit takové informační prostředí, které urychlí přenos informací o dětech vyžadujících ochranu - například dětech týraných, zanedbávaných či zneužívaných,“ zdůraznila mluvčí resortu.

„Nepůjde tedy o celorepublikovou databázi všech dětí do 18 let, informace se budou vztahovat vždy ke konkrétní kauze. Pokud dojde k jejich shromažďování, tak pouze pro účely statistik a výkazů, tedy přísně anonymně,“ ujistila Plívová.

Dokáže ministerstvo uhlídat citlivé údaje?

Mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková registr označila za kontroverzní. Klíčové je podle ní zabezpečení registru a rovněž to, kdo by do něj údaje vkládal. Ministerstvo tvrdí, že bude databázi chránit. „Každý úřad se dostane pouze k těm údajům, které souvisí s jeho konkrétní prací. Zbytek informací bude zapečetěný,“ řekla Klára Trubačová z odboru rodiny ministerstva práce.

Ministerstvo by díky databázi chtělo také získat přesnější podklady a analýzy. Registr by měl zpřehlednit i data o pěstounech, takže úřady opuštěným dětem rychleji najdou náhradní rodiče. Úředníci na projektu začnou pracovat ještě letos a podle harmonogramu jej dokončí v roce 2015.

Novinka se nelíbí rozvádějícím rodičům, zvlášť když součástí spisu bývají citlivé údaje o jejich finanční nebo bytové situaci. Nebo když se manželé obviňují z týrání dítěte.