Hašek a arcibiskupové: Dohoda s církvemi pomůže stovkám měst a obcí

Brno - Dohoda o vyrovnání mezi státem a církvemi by podle hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška pomohla stovkám měst a obcí, které nyní nemohou se zablokovanými pozemky nakládat. Parametry dohody ale nechtěl komentovat s tím, že mu to nepřísluší. Hašek to uvedl po schůzce s pražským arcibiskupem Dominikou Duku a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

„Blokační paragraf v zákoně o půdě je velká komplikace pro stovky měst a obcí v České republice. Z tohoto pohledu samozřejmě máme zájem na tom, aby se situace řešila a blokační paragraf ze zákona o půdě zmizel,“ uvedl Hašek s tím, že asociace krajů není vláda ani parlamentní strana a nebude proto komentovat parametry dohody vyrovnání státu s církvemi. „Předpokládáme ale, že vláda má dostatečnou sílu na to, aby zákon prosadila i bez dohody s jinými politickými stranami, než které jsou zastoupeny ve vládní koalici. Je to ale možná škoda, taková věc by měla být předmětem celospolečenského konsenzu,“ poznamenal.

Kněží se na hajné měnit nebudou

Duka dodal, že vydávání majetku se bude týkat především Lesů ČR a Pozemkového fondu: „V ostatních případech se jedná opravdu o jednotlivosti… Majetek, který je v současné době v držení soukromých osob, měst, obcí, případně i krajů, ten nebude vydáván. Povinnost odškodnění na sebe vzal pouze stát.“ Církev zároveň s majetkem převezme i zaměstance. Podle Duky ale nemusí mít obavu, že přijdou o práci. „Konstatovali jsme, že nedojde k přeměně kněží na hajné,“ podotkl k tomu Hašek. 

Podle vládního návrhu vyplatí stát v rámci církevních restitucí od roku 2013 v následujících třiceti letech nejméně 59 miliard korun. Částka se kvůli inflaci může vyšplhat na 78,9 až 96,24 miliardy korun. Církve také dostanou zpět 56 procent nemovitého majetku, o který přišly za minulého režimu, a to v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je také ukončení státního financování církví.

Církvi bude její majetek vydáván jako v případě všech ostatních restituentů. „To znamená, že bude předložen výpis z katastru nemovitostí a příslušný státní úřad si data ověří. Teprve pak dojde k předání… Počítáme, že to nebude v jednom dni, ale bude to trvat delší časový úsek,“ uvedl arcibiskup. Připomněl i fakt, že každoroční výnos státu z bývalého církevního majetku je 4,5 miliardy korun, církve a náboženské společnosti přitom z rozpočtu dostávají 1,5 miliardy. Žádný občan tak podle něj nyní nemůže říci, že ze svých daní platí církve.

Brífínk po jednání asociace krajů s arcibiskupy (zdroj: ČT24)

Hašek jednal s arcibiskupy i o vzájemné podpoře v oblasti cestovního ruchu a památek, včetně jejich obnovy. Připomněl například již tradiční Noc kostelů, které se každoročně účastní desítky tisíc lidí. Jedním z témat byly i charitativní organizace. „Jednáme už několik měsíců s ministerstvem práce a sociálních věcí o dalším zajištění evropských peněz na financování sociálních služeb,“ uvedl hejtman. Zároveň požádal oba arcibiskupy, aby i oni apelovali na využití evropských prostředků, které by výrazně pomohly ve financování sociálních služeb.    

Probírala se i společná koordinace příprav oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje, které připadá na rok 2013. Kraje se podle Haška zapojí vedle organizace například i promítáním historických filmů, různými publikacemi nebo pořádáním vědeckých konferencí. „Rok 2013 bude pro všechny velkou výzvou, usilujeme o to, aby byl i rokem UNESCO,“ dodal.