Policie šetří Filipovu kondolenci do Severní Koreje

Praha – Policie začala prošetřovat kondolenci předsedy KSČM Vojtěch Filipa, kterou poslal po smrti Kim Čong-ila představitelům Severní Koreje. Podle informací Lidových novin se celou věcí zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Filip už byl ve čtvrtek na policii podat vysvětlení.

„Vážili jsme si práce Kim Čong-ila. Obětoval se, aby přinesl blaho korejskému lidu,“ tak kondolovali čeští komunisté do Severní Koreje. Soustrastný dopis poslal jejich předseda Vojtěch Filip do rukou Kimova nástupnického syna – Kim Čong-una. 

Kondolence českých komunistů vyvolala odpor ve vládní koalici. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila měla policie vyšetřit, zda Filip svým vyjádřením sympatií k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod neporušil zákon. 

Předseda českých komunistů Vojtěch Filip ale argumentuje tím, že Severní Korea je stát, se kterým má Česká republika diplomatické styky jako s každým jiným státem. Tudíž v případě úmrtí oficiálního státního představitele odeslali kondolenci. „Spíš se podivuji, že tak neučinilo naše ministerstvo zahraničí,“ uvedl Filip. Formulaci, že Kim Čong-il přinesl blaho korejskému lidu, označil za diplomatickou řeč.