Češky s implantáty PIP zvažují hromadnou žalobu

Praha – Nejméně dvacet Češek s prsními implantáty firmy PIP zvažuje hromadnou žalobu na zdejší kliniky. Ty mezitím řeší stovky objednávek na reoperace, a to i cizinek. Výměnu podezřelých silikonů zdarma nebo se slevou už nabídl i jejich distributor. Zatím ale stále není jasné, jakým způsobem budou zákroky platit pojišťovny.

Rizikové prsní implantáty PIP má voperováno 500 Češek ze zdravotních důvodů a 1 500 si je pořídilo při kosmetické operaci. Kráce poté, co ministerstvo zdravotnictví doporučilo jejich vyjmutí, hlásí kliniky stovky žádostí o reoperace. Navíc ženy s implantáty uvažují o žalobě. „V tuhle chvíli je to dvacet žen,“ potvrdila Martina Šopfová, zakladatelka webu vadneimplantaty.cz, který má postiženým ženám poskytnout podporu. 

O výměnu implantátů žádají stále častěji i cizinky. V Česku je totiž zákrok vyjde až o třetinu levněji. Nejčastěji o výměnu žádají Němky. Těch s implantáty PIP je v Německu sedm a půl tisíce. „Obrátilo se na nás 70 Češek, zhruba 10 Němek, 3 Slovenky a jedna Češka žijící v Anglii,“ vypočetl Jan Hrbatý z kliniky Laurea Brno.

Některé ženy už mají reoperace za sebou, přitom ale stále není jasné, jak to bude s úhradami. Největší česká pojišťovna VZP slíbila, že pacientkám, které mají PIP implantáty ze zdravotních důvodů, operaci zaplatí. O tom, jak to bude u kosmetických zákroků, zatím ještě jednají. „U pacientek, které mají impantát z kosmetických důvodů, by bylo vhodné uhradit vynětí toho implantátu,“ řekl k tomu mluvčí resortu Sršeň. Klinikám nabídl kompenzaci distributor, který od roku 2006 implantáty PIP do Česka dovážel. „Těm ženám, u kterých se prokáže, že implantát je prasklý, tak jim ho vymění zdarma,“ potvrdil Zdeněk Pros z Perfekt Clinic.

Žen s rizikovými implantáty jsou jen v Evropě desítky tisíc. Nejvíce žen je má voperováno ve Velké Británii – kolem 40 tisíc. Ve Francii, kde celá aféra vypukla, je jich kolem 30 tisíc. Naopak v Rakousku, Dánsku nebo Norsku počet použitých PIP implantátů nepřesáhl ani tisícovku. 

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)