Podívejte se, jak se vyrábí nové občanské průkazy

Praha – Od nového roku vydávají občanské průkazy obce s rozšířenou působností, žadatelé si mohou vybrat mezi průkazy se strojově čitelnými údaji nebo průkazy s elektronickým čipem. Už také neplatí, že se občanka vydává až od 15 let a k jejímu pořízení nepotřebujete žádné fotografie. Nové průkazy se tisknou ve Státní tiskárně cenin a zájem o ně je značný – k dnešnímu dni o ně zažádalo 80 tisíc lidí. Štáb ČT se proto do tiskárny vypravil s kamerou.

První nové průkazy vyrobil speciální stroj 9. ledna, od té doby postupuje rychlostí až 550 průkazů za hodinu, za čtyři dny zvládl 15 tisíc nových průkazů. Ty mají několik vrstev, nejdůležitější je ale ta prostřední, na kterou laserový paprsek vypaluje všechny údaje. Ve finále pak stroj napáskuje průkazy po sto kusech a tyto balíky pak míří na jednotlivé úřady. 

Padělání nových průkazů by mělo být velmi obtížné, mezi hlavní ochranné znaky patří hologram ve formě státního znaku, hologram ve formě lipového květu, který chrání fotografii a hmatem čitelné osobní údaje i číslo dokladu. Kromě nich obsahuje ještě asi dvacet dalších.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Novinkou je i možnost zažádat o občanský průkaz i pro svého potomka. Platnost průkazu je omezena na pět let a platí se za něj 50 korun. Od poloviny letošního roku přitom bude povinné při cestování po Evropské unii, aby občanský průkaz měly i děti mladší 15 let, pokud už nemají cestovní pas. Občanka pro děti je také jediná zpoplatněná, všichni ostatní dostanou nové elektronické průkazy zadarmo.

V čem jsou občanské průkazy jiné:

  • Jsou o dva centimetry menší, takže se snáze vejdou do peněženky nebo do kapsy.
  • Za poplatek 500 Kč obsahují elektronický čip (ten ale zatím příliš použitelný není – dá se na něj v podstatě jen nahrát elektronický podpis).
  • Nemusí obsahovat všechny povinné údaje: už letos můžete odmítnout zapsání rodinného stavu, od roku 2017 nebude povinné trvalé bydliště a o tři roky později má z průkazů zmizet i rodné číslo.