Projekt Práce postižených bojuje proti zneužívání handicapovaných

Praha – Pro mnoho obchodníků se práce postižených stala pouze snadným způsobem výdělku. Za fiktivní zaměstnávání těchto lidí od státu inkasují peníze a také jejich jménem prodávají nekvalitní výrobky. Na internetu – na stránkách pracepostizenych.cz - proto vznikl seznam prověřených sociálních firem a kvalitních chráněných dílen. Na firmy, které zaměstnávají handicapované, také v novém roce již dohlížejí úřady práce.

Internetový projekt pracepostizenych.cz momentálně nabízí seznam téměř dvaceti prověřených sociálních firem a další rychle přibývají. Získat ochrannou známku, která dokládá, že podnikatel zaměstnává zdravotně postižené a poskytuje jim potřebné pracovní podmínky, ovšem není úplně snadné. „Zaměstnavatelé prochází přísným auditem a hodnocením,“ ujišťuje Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Takovýto přísný výběr ocenila i paní Hana Klírová. Pracuje ve zdravotnictví a dokonce letos byla oceněna jako nejlepší handicapovaná zaměstnankyně. Přesto podvodníkům naletěla hned několikrát, když se jí potenciální zaměstnavatel pokusil využít jako fiktivního pracovníka pro zisk státních dotací. „Mnohdy mi jen říkali, budete tady, ale budete zatím čekatel,“ vzpomíná handicapovaná žena.

Projekt Práce postižených
Zdroj: ČT24

Podvodníci na každém kroku

Letos v létě lidi na ulici zastavovali výběrčí a nabízeli jim údajné výrobky z Dílny zdravotně postižených, kterou vede jistý Vladimír Váňa. Nakonec se ale ukázalo, že žádná taková firma neexistuje.

Prodejci občanského sdružení Rozbřesk zase tvrdili, že jejich věci dělají postižené děti. Ani to však nebyla pravda.

Na práci postižených se navíc mnohdy nahlíží jako na něco méně kvalitního. Přitom zfušované paskvily, které mnozí podvodníci vydávají za výrobky handicapovaných, mají na svědomí zdraví lidé. Podle Hany Potměšilové jsou výrobky od postižených mnohdy kvalitnější, protože si své práce více váží.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Špatnou pověst dělají postiženým falešní podnikavci na internetu. Nekvalitní čínské výrobky totiž mnohdy vydávají za věci z chráněného trhu. Na stránkách projektu práce postižených se proto rozjel první e-shop nabízející výrobky z dílen handicapovaných. Právě zde svůj sortiment nabízejí pouze prověřené firmy.