Do zahraničí loni i přes přidání odešlo nejvíce mladých lékařů v historii

Praha - I přes rekordní zvýšení platů začínajících lékařů o pět tisíc měsíčně, které si doktoři vymohli díky akci Děkujeme, odcházíme, odešlo loni do zahraničí nejvíc absolventů lékařských fakult v historii. Zvýšení platů v průměru o 20 procent naopak přibrzdilo odchody zkušených lékařů, kteří už v nemocnicích pracují. I tak jich ale české nemocnice a jejich operační sály opustila celá pětistovka.

V posledním roce zamířilo do zahraničí 172 absolventů lékařských fakult. To je nejen o 37 víc než vloni, ale je to zároveň největší číslo v polistopadové historii. Do zahraničí tak vloni zmizela pětina všech nových lékařů. Jedním z nich je i Martin Vetelský. Dokončil před půl rokem druhou lékařskou fakultu v Praze. Všechny nabídky od českých nemocnic ale odmítl. Hned, co si vyřídil potvrzení, odešel do německé nemocnice v bavorském Weidenu, která je jen 20 kilometrů od hranic. Jako nastupující lékař tu bere čtyřikrát víc, než by dostal v Česku.

„Určitě to byl jeden z důvodů, ale jsou tu i jiné důvody. Třeba větší možnosti postgraduálního vzdělávání. A taky jazyk. Naučit se. Mám němčinu rád a rád bych se v ní zdokonalil,“ uvedl lékař Martin Vetelský, který nyní pracuje v nemocnici v německém Weidenu.

Čerství lékaři opouštějí Česko i přesto, že díky akci Děkujeme, odcházíme vzrostl plat nastupujícího doktora o pět tisíc. Jenže třeba oproti Německu je to pořád málo. Zatímco v Česku si nastupující doktor vydělá 22 tisíc korun měsíčně, v Německu dostane přepočteno na koruny 95 tisíc.

Tomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

„Jako občana mě mrzí to, že řada z těch nejlepších odchází na zahraničí místo, aby jaksi splatili dluh společnosti, která do nich investovala nemalé peníze.“

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Z Česka utíkají i zkušení lékaři

Do německých nemocnic neodcházejí zdaleka jen mladí lékaři z lékařských fakult, ale i zkušení doktoři s mnohaletou praxí. Jen vloni odešlo z českých nemocnic do zahraničí víc než pět stovek zkušených doktorů. V porovnání s předešlým rokem jich sice bylo zhruba o 50 méně, i tak zůstává číslo nebezpečně vysoké.

I většina zkušených doktorů, kteří se rozhodli hledat štěstí za hranicemi, zamířila právě na německé kliniky. I oni tady dostanou několikanásobně lepší platové podmínky, než jaké mají v Česku. V roce 2011 tak odešlo do zahraničí téměř stejně lékařů jako v roce 2010, přestože průměrný plat lékaře vzrostl vloni díky akci Děkujeme, odcházíme z 50 na 60 tisíc korun.

Podle dohody mezi odbory a ministerstvem zdravotnictví by už příští rok měl průměrný měsíční plat zkušeného doktora přesáhnout sedmdesát tisíc. I tak ale pořád bude brát méně než začínající lékař v Německu.