Namísto psa by mohl nevidomé doprovázet vodicí kůň

Praha – Namísto psa by v budoucnu mohl hendikepované doprovázet vodicí kůň. Ve Spojených státech je to již asi dvanáct let obvyklá věc, teď se díky Zuzaně Daušové stala horkou novinkou i u nás. Pilotní projekt zkouší v Praze jako jediné evropské metropoli společnost Helppes.

V budoucnu by mohl kůň miniaturního vzrůstu doplnit tradiční speciálně cvičené psy. Vodicí kůň má hned několik výhod, asi nejdůležitější je poloviční délka výcviku. Výcvik mini koně trvá jen čtyři měsíce a jeho cena nepřesáhne sto padesát tisíc korun.

Všechny úkoly přitom zvládá stejně dobře jako pes. Ke své práci potřebuje jen speciální boty, aby mu kopyta neklouzala třeba v dopravních prostředcích. „Je výborně využitelný pro lidi, kteří mají kombinovaný handikep, zrakový a tělesný, a potřebují nějakou oporu,“ vyzdvihuje ředitelka společnosti Helppes Zuzana Daušová.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)

Největší výhodou je jeho ekonomická nenáročnost, ale taky délka života. Vodicí kůň se totiž může dožít až padesáti let. Nevýhoda oproti tomu ovšem spočívá v prostorové náročnosti. Do malých bytů je nevhodný a málokdo se o něj postará, když potřebuje majitel někam odjet. Na rozdíl od psa není kůň aportér, nemůže tak majiteli podat věc, která mu upadne. Budoucnost vodicích koní v Česku se tak rýsuje spíš mimo města, třeba na vsích, kde je chov hospodářských zvířat obvyklý.

Vydáno pod