Odvolání proti pokutě za justiční palác zřejmě nemá šanci na úspěch

Praha - Ve věci dvoumiliardové sankce, kterou má Krajský soud v Brně odčinit chyby při stavbě justičního paláce, by konečně mohlo dojít k posunu. Šéf republikové daňové správy Jan Knížek České televizi řekl, že finanční ředitelství v jihomoravské metropoli zřejmě zamítne odvolání potrestané instituce. Rozhodnutí, jestli pokutu prominout, tak zůstane na ministerstvu.

Sankce, kterou má Krajský soud v Brně zaplatit, představuje náklady na výstavbu areálu. To je v Česku něco nevídaného. Státu má soud peníze vrátit kvůli nesouladu mezi stanovenými podmínkami financování projektu a třemi smlouvami. Jenže soud se odvolal k brněnskému finančnímu ředitelství a doufá, že se svým odvoláním uspěje. Rozhodnutí by mělo padnout do poloviny května, šéf České daňové správy, tedy muž stojící nad všemi finančními úřady v zemi, ale už teď říká, že brněnský krajský soud nemá ze zákona v odvolání mnoho šancí.

Jan Knížek, ředitel České daňové správy

„Brno nemá možnost říct, že to pochybení je tak bagatelní, že vyhovuje odvolání.“

Soud tak bude mít podle Knížka zřejmě jedinou šanci – požádat o prominutí částky ministerstvo financí. Šéf České daňové správy navíc říká, že soudu hrozí i zaplacení stoprocentního penále z celé dvoumiliardové částky. Ve finále by tak musel státu uhradit až 4 miliardy korun. „Je to lidově řečeno 'nalej vylej', protože rozpočet resortu na to mít nebude,“ dodává Knížek.

Ministerstvu spravedlnosti by tak muselo ministerstvo financí navýšit rozpočet. S takovýmto přeléváním ale už v týdnu vyjádřil nesouhlas náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Vylučuji, že by záležitost vyústila v prosté navýšení rozpočtu příslušné kapitoly za účelem úhrady odvodu,“ zdůraznil Minčič.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Soud tvrdí, šlo jen o drobné nedostatky

Brněnskému soudu se navíc nelíbí, že ho stihla tak velká pokuta za nedostatky, které byly podle jeho mínění spíše kosmetické. Šlo například o špatné termíny splatnosti na fakturách. Podle nastavených podmínek měly být faktury splatné do 21 dní, ale termíny ve smlouvách tomu neodpovídaly. „Pochybení rozhodně nebyla zásadní. Byla výhradně ve formální rovině,“ zdůraznil ekonom Krajského soudu v Brně Jan Lippert.

I tak by ale podle Knížka měly padat hlavy. „Pokud by to nebylo na trestní oznámení, ale ukázalo by se, že to je zaviněno jen velkým lajdáctvím, tak je na resortu, aby z toho vyvodil důsledky,“ podotkl. Vedení Krajského soudu v Brně teď hrozí, že samo skončí před soudem, náměstci ministra spravedlnosti dostali od ministra úkol, aby zanalyzovali, zda kvůli celé kauze padnou kárné žaloby.

Nový justiční areál stojí v brněnské Polní ulici. Moderní komplex je sídlem Městského soudu Brno, Okresního soudu Brno-venkov, Městského státního zastupitelství v Brně a Okresního státního zastupitelství Brno-venkov. Jejich pracovníkům scházely prostory. Sídlili v pronajatých objektech. Jejich přestěhováním do nového paláce šetří stát ročně 15 milionů korun.