Alergici s dýchacími problémy upozorňují na podcenění nemoci

Praha – Alergici vyzývají evropské politiky, aby jejich respirační problémy uznali jako závažné onemocnění. Chtějí, aby Evropská unie víc podporovala léčbu a vzdělávání zdravotníků v oblasti prevence. Díky tomu by se měly choroby dřív diagnostikovat a efektivněji léčit. Respiračními alergiemi trpí 150 milionů Evropanů, alergickou rýmu má 1,6 milionu Čechů, astma pak 800 tisíc. Podle evropské asociace alergiků je ale informovanost o onemocněních i mezi lékaři nízká.

Alergie nepříznivě ovlivňuje běžný život. V Evropě mají každý rok za následek 100 milionů zmeškaných pracovních dní a dní školní docházky. Vysoké jsou také náklady na léčení. Kvalita péče a informovanost o nemoci se v evropských zemích liší. „Přesto jsou respirační alergie opomíjeny a podceňovány a široká veřejnost si není vědoma toho, že jde o nemoc,“ uvádí se v prohlášení Evropské federace asociací pacientů s alergiemi a chorobami dýchacích cest (EFA).

V Evropě je podle zprávy EFA pro Evropský parlament nedostatečně diagnostikováno až 45 procent pacientů, což jim brání v přístupu k vhodné léčbě. V mnoha zemích chybějí jednoznačné informace o alergiích, a to především o těžkých formách, a nejsou k dispozici vhodné léky, uvádí EFA ve zprávě o situaci v 18 evropských zemích. „Doufejme, že tato iniciativa přispěje k vytvoření jednotné politiky na evropské úrovni a napomůže zvýšení informovanosti o respiračních alergiích také v Česku, což je nezbytné pro zlepšení života pacientů s alergiemi a pro zmírnění zátěže zdravotnictví,“ shrnul docent Ondřej Rybníček, alergolog a člen EFA.

Vydáno pod