Organizátor libereckého šampionát je v konkurzu - věřitele asi přijdou zkrátka

Liberec – Organizátor lyžařského šampionátu v Liberci - OC FIS NORDIC WSC 2009 - je v konkurzu. Městský soud v Praze rozhodl o úpadku společnosti ve čtvrtek 12. ledna a zároveň prohlásil konkurz. O zahájení insolvenčního řízení požádal likvidátor sdružení už v listopadu 2010. Sdružení podle něj dluží stovce firem a organizací téměř 112 milionů korun a není schopno své závazky uhradit. Věřitelé, kteří zatím své pohledávky v insolvenčním řízení nepřihlásili, na to mají 30 dní.

Největším věřitelem je liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 20,85 milionu korun za zajištění bezplatné městské dopravy v době lyžařského mistrovství. Přes devět milionů dluží sdružení společnosti Vyšehrad 2000, bezmála devět milionů nezaplatilo Technické univerzitě v Liberci za ubytování a služby vysokoškolských kolejí a menzy. Dalších 108,5 milionu korun dluží sdružení státu, kvůli porušení pravidel musí vrátit dotace a zaplatit penále. 

Likvidátor sdružení Ivan Brambaški serveru isport.cz řekl, že půjde o standardizovaný postup ve smyslu insolvenčního zákona. Věřitelé budou vyzváni, aby přihlásili pohledávky, soud je následně přezkoumá a bude vydáno rozhodnutí. Brambaški ale neočekává, že by byl nějaký věřitel uspokojen, protože prý ve sdružení nejsou peníze. Organizačnímu výboru zbyl pouze movitý majetek za 4,3 milionu korun a necelých 40 tisíc korun na účtu.

Zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček upřesnil, že prohlášení konkurzu je jen administrativně-právním krokem, který povede k dokončení likvidace sdružení. „Vypořádání našich pohledávek to nepřinese, protože veškerý majetek obstavil finanční úřad,“ vysvětlil Hlaváček. Věřitelé podle něj ustavili občanské sdružení s názvem Oprávnění věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009 a svých peněz se chtějí domáhat soudní cestou. Na koho bude žaloba směřovat - zda na stát, město Liberec či svaz lyžařů, však zatím upřesnit nechtěl. Žaloba by podle něj měla být podána do několika týdnů.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Samotný organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy. Což je podle Hlaváčka ve světě unikát.  

V souvislosti s lyžařským šampionátem se soud zabývá dvěma trestními kauzami. Dva muži a jedna žena jsou souzeni pro podvod za téměř čtyři miliony korun v souvislosti s nákupem nábytku pro rekonstruované vysokoškolské koleje a hrozí jim od dvou do osmi let vězení. Bývalý rektor univerzity a majitel firmy Investing CZ zase čelí obžalobě za to, že zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku zhruba za 24,3 milionu korun bez jakékoli soutěže vítězi původní zakázky. Měli se tak dopustit pletichy při veřejné soutěži a i jim hrozí dva až osm let za mřížemi. V tomto případě soud ještě nezačal.