Žák vyhrožoval řediteli, jenž u něj pak našel nůž

Varnsdorf - Patnáctiletý žák ve Varnsdorfu na Děčínsku vyhrožoval dnes řediteli speciální základní školy. Ten pak u něj našel nůž. Chlapce vyslechla policie. Každý konflikt ve Varnsdorfu způsobuje velké emoce. Na Nový rok napadla skupina Romů rodinu etnických Čechů a místní na jejich podporu v neděli uspořádali na varnsdorfském náměstí demonstraci. Asi 200 lidí tam také kritizovalo vedení města, že nedělá žádné kroky pro zlepšení situace. Dívka a dva mladíci z Teplic po demonstraci nadávali Romům. Devatenáctiletý mladík poté skončil v cele. Podle policejního mluvčího Vojtěcha Haňky měl jeden z trojice na bundě nášivky připomínající nacistické symboly.

„Dnes v dopoledních hodinách došlo v jedné z varnsdorfských škol k incidentu. Mladistvý žák měl vytáhnout nůž a vyhrožovat panu řediteli,“ uvedl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka s tím, že vzhledem k věku chlapce není možné podávat bližší informace.

Mentálně postižený chlapec vulgárně nadával učitelce a ředitel jí přišel na pomoc. „Byl vulgární i na mě. Řekl, že jde domů, a mumlal si, že by mě taky mohl zapíchnout. Nejdřív mi to neseplo, ale pak jsem se mu pro jistotu podíval do tašky. Skutečně tam měl dvaceticentimetrový kuchyňský nůž,“ řekl ředitel Speciální základní školy Varnsdorf Jaroslav Červinka. Podle serveru iDnes.cz byl žák agresivní už dříve.

Po nedělní demonstraci skončil mladík v cele

Dohru měla i nedělní demonstrace. Dívka a dva mladíci z Teplic po ní nadávali Romům. „Policisté postupně zadrželi dvaadvacetiletou dívku z Varnsdorfu a devatenáctiletého mladíka z Teplic. Dívku po vyslechnutí propustili na svobodu a mladík je stále v policejní cele,“ popsal mluvčí. Třetímu podezřelému ještě nebylo 18 let, policie ho dnes proto předala rodičům. Nyní prověřuje míru zavinění jednotlivých osob. „Ve hře je předběžně trestný čin výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob,“ dodal mluvčí. Za ty jim hrozí až dva roky vězení.