Pospíšil jmenuje krajskou žalobkyní v Plzni Maříkovou

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek jmenuje krajskou žalobkyní v Plzni Annu Maříkovou. Vyhoví tak návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Maříková od roku 1994 vede Okresní státní zastupitelství Plzeň-sever. Ve funkci vystřídá Marii Polákovou, která rezignovala.

Maříková je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Jako okresní státní zástupkyně se specializuje na trestnou činnost v dopravě a netrestní působnost státního zastupitelství. Je členkou poradního sboru krajské žalobkyně. Některé zpravodajské servery v létě spekulovaly o tom, že Maříková dostala nabídku nahradit později odvolaného šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampulu. Pospíšil ale taková tvrzení odmítl.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu letos v říjnu rozhodl, že dosavadní krajská žalobkyně Poláková chybovala, když na základě záznamu odposlechů z jiné kauzy podala kárnou žalobu na jednoho ze svých podřízených, žalobce Libora Řeřichu. Podle kárného senátu nelze použít citlivé informace získané z policejních odposlechů v rámci trestního řízení pro kárnou žalobu. Soud však upustil od uložení trestu s odůvodněním, že v profesním životě Polákové šlo o „výjimečný exces“. Poláková zanedlouho poté odeslala ministru spravedlnosti rezignační dopis. S kárným řízením ale její odchod údajně nijak nesouvisí. Odchází do důchodu, ve funkci byla 14 let.