Česko chce zpět peníze z MUS, chystá další kroky

Praha – Česká republika udělá další krok ve snaze získat peníze blokované ve Švýcarsku kvůli kauze MUS ihned po rozhodnutí tamního soudu o už podaném odvolání. Verdikt by přitom měl padnout do konce února. Po dnešní schůzce části vlády, která se případem MUS zabývala, to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Naznačil přitom, že dalším krokem nemusí být jen nyní připravovaná civilní žaloba.

„Mohu vás ujistit, že usilovně pracujeme na dalších dokumentech, nejenom na civilní žalobě. Informovat veřejnost ale můžeme až po dalším právním kroku, který se stane, ať už z naší, nebo ze švýcarské strany. Není taktické říkat, co všechno se v tuto chvíli připravuje,“ uvedl po dnešním jednání Kalousek.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) jej ale doplnila, že kromě civilní žaloby podle švýcarského práva existuje způsob, jak se domáhat škody nikoliv z pozice poškozeného v trestním řízení. Možné je prý škodu vyčíslit a připojit se jako civilní účastník vedle trestního řízení, vysvětlila s tím, že s touto možností postupu byla dnes seznámena poprvé.

Peake: Situace ve Švýcarsku nebyla jasná

Ministerstvo financí se na konci loňského roku odvolalo proti rozhodnutí švýcarských úřadů odmítnout prodloužení lhůty pro účast v probíhajícím trestním řízení. Kalousek dnes uvedl, že rozhodnutí o odvolání je očekáváno do konce února. Až na jeho základě bude tedy rozhodnuto o dalším postupu české strany. „Ideální by pochopitelně bylo, kdyby nám švýcarská strana propadnutí té lhůty prominula,“ poznamenala Peake. Připomněla, že ve Švýcarsku se nedávno zásadně měnil trestní řád a právní situace nebyla úplně jasná.

Stát má problémy s vymáháním části z přibližně 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) zablokovaných v souvislosti se švýcarským vyšetřováním kauzy MUS na stovce účtů ve švýcarských bankách. Švýcarská strana se na ČR obrátila s otázkou, zda se chce k trestnímu řízení připojit, české úřady si však s odpovědí váhaly příliš dlouho a nakonec se v termínu nestihly připojit.

Průtahy nyní vyšetřuje policie a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se rozhodl podat kárné žaloby na na čtyři státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze kvůli jejich postupu. Nyní už je ale podle Kalouska spolupráce jeho úřadu se státními zástupci bez chyb. Peake dodala, že Kalousek i Pospíšil jí nabídli dát k dispozici přehled toho, jak probíhala komunikace mezi ministerstvem financí, vrchním státním zastupitelstvím a švýcarskou stranou.