Rathův výrok a Bártovo gesto zůstanou bez postihu

Praha – Poslanec David Rath (ČSSD) vyvázne bez pokuty za slova o „užitečném idiotovi“, která pronesl během sněmovní schůze na adresu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Postih nehrozí ani předsedovi poslanců VV Vítu Bártovi, kterého na plénu zachytil fotograf se vztyčeným prostředníčkem. Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes rozhodl, že s Rathem ani s Bártou disciplinární řízení nezahájí.

Slova o „užitečném idiotovi“ pronesl Rath na adresu svého předchůdce v čele hejtmanství Bendla při zářijovém jednání o koaličním návrhu na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Rath kritizoval prodej některých krajských nemocnic, který se odehrál za Bendla. Podle předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) byl sice výrok na hraně, ale byl pronesen jako řečnická otázka. Výbor důvody pro zahájení řízení neshledal. 

David Rath: Já se mohu ptát, pane Bendle, prostřednictvím předsedající, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu užitečný idiot, kdy jste jim předal majetky za desítky milionů korun?

Bárta použil podle fotografie vulgární gesto při jednom z hlasování, které provázelo desítku hodin trvající debatu o reformních zákonech na listopadové schůzi sněmovny. Bárta již dříve řekl, že gesto nepoužil úmyslně. Podle vyjádření členů výboru to vyplynulo i z obrazového záznamu. Bárta podle předsedy VV Radka Johna zvolna zdvihal ruku při hlasování a skončil s otevřenou dlaní, zachycené gesto prý bylo vytrženo z kontextu. Sobotka podotkl, že gesto nebylo samostatné, Bárta změnil polohu ruky několikrát. Navíc podle něho směřovalo k poslancům VV, nikoli k sociálním demokratům, kteří na něj podali stížnost. Ani s Bártou nebylo disciplinární řízení zahájeno. 

Vít Bárta: Dokud mi ta fotka nebyla ukázána, tak jsem si vůbec nevšiml, že bych takové gesto udělal. Z té fotografie je jasně patrné, že koukám do vlastního poslaneckého klubu.

Ratha dnes výbor opět vyzval, aby uhradil desetitisícovou pokutu, kterou dostal již dříve za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vinil ho z opilství. Rath nezaplatil, soud o pokutu prohrál a podal kasační stížnost Nejvyššímu správnímu soudu.