Za únik informací v kauze Pandur nebude nikdo potrestán

Ostrava - Za únik informací v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu nebude nikdo potrestán. Policii se nepodařilo najít viníka, případ byl proto odložen. Informoval o tom státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství Rostislav Bajger, který prověřování okolností úniku dozoroval.

Podle Bajgera kriminalisté provedli dostatek důkazů, které byly v případu možné. Bližší informace k ukončenému vyšetřování ale zveřejnit nechce, není totiž vyloučeno to, že se vyšetřování znovu otevře. „Pokud by se v budoucnu podařilo pachatele najít, vše, co bychom dnes zveřejnili, by mohl použít ve svůj prospěch,“ vysvětlil žalobce.

Vyšetřování už mělo být ukončeno několikrát. Poprvé 2. října. Tehdy ale kriminalisté požádali o další čas na provedení zbývajících důkazů. Později Bajger lhůtu prodloužil ještě dvakrát. Vyšetřování tak policisté ukončili loni a první dva týdny letošního roku se žalobce seznamoval s výsledky jejich práce. Konečné rozhodnutí zveřejnil dnes.

Deníky Mladá fronta Dnes a Právo loni 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs prý uvedl, že si přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) dalo podle mluvčí Heleny Markusové 13. května příkaz Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby úniky informací prověřilo. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ale už dříve vyloučil stejně jako Markusová, že informace unikly z jejich úřadu. Rampula také řekl, že do styku se spisem mohli přijít dva žalobci z jeho úřadu a jeden z NSZ. Vyslechnout svědka se do Rakouska vydali koncem loňského března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou, napsal už dříve Respekt. Podle týdeníku vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině loňského července. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. 

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejíž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Telefonát státního zástupce Bajgera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod