Teplá zima svědčí houbám, rostou hlívy i penízovky

Praha/Brno – Nezvykle teplé počasí láká do lesů desítky houbařů. Domů si odnášejí hlívy, penízovky nebo Jidášova ucha. Jejich hledání je ale v posledních dnech složitější, houby jsou na mnoha místech schované pod sněhovou peřinou. Přitom ještě začátkem ledna díky téměř podzimnímu počasí rostly i houby typické pro říjen nebo listopad. Během víkendu už se ale začne ochlazovat a v příštím týdnu bude sněžit i v nížinách.

„Pro mnohé houbaře je letošní zimní sezona lepší než ta uplynulá letní, kdy kvůli suchu nic nerostlo. Teď bylo dlouho nad nulou a hodně vlhko, což jsou pro houby velmi dobré podmínky,“ srovnal roční období mykolog Vladimír Antonín. 

V zimě jedovaté houby nerostou

Hřibovité houby teď sice nerostou, pozorní houbaři ale nachází jiné chutné houby. „Najít se dá penízovka sametonohá, na bezech nyní roste také houba, které se lidově říká Jidášovo ucho,“ popsala mykoložka Hana Ševčíková. Právě penízovka je typicky zimní houba, která kromě období velkých mrazů roste celou zimu. Pokud je ale sníh, musí znát houbař místo, kde houby rostou.

  • Jidášovo ucho autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Penízovka sametonohá zdroj: ČT Brno

Díky nezvykle teplému počasí je zima hodně atypická. Ještě začátkem ledna rostly i houby, které se obvykle sbírají na konci podzimu. „Nerostly houbařsky atraktivní houby, když někdo našel bedlu, tak nebyla k jídlu. Rostly ale penízovky kuželovité, strmělky a také hlíva ústřičná,“ dodala Ševčíková.

Z penízovky se dá uvařit polévka, je ale dobrá i pod maso, hlíva ústřičná je chutná na všechny způsoby. Sbírání hub je v zimě bezpečnější než v létě, protože nic jedovatého neroste.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)