Bulovka bude měnit vadné prsní implantáty v sobotu

Praha – Klinika plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce nabídla dnes pacientkám po rakovině prsu, které byly v této nemocnici operovány od září 2006 do dubna 2010 a dostaly závadné francouzské implantáty PIP, že jim přednostně provede výměnu implantátů v sobotu. Přednosta kliniky plastické chirurgie Jan Měšťák řekl, že přestože všem pacientkám radí, že není potřeba podléhat panice, chce jim klinika v jejich obtížné situaci vyjít vstříc a operovat je. Nabídka sobotních výměn platí pro zhruba 200 onkologických pacientek, které zde byly operovány.

„Jsme velmi rádi, že Bulovka může nyní říct tu nejlepší zprávu pro zdejší pacientky, a to, že u nás mají naději na rychlé řešení,“ řekl ředitel nemocnice Petr Zajíc. „Jsme domluveni, že lékaři budou pracovat bez nároku na honorář. Sestrám, anesteziologům a pomocnému personálu bude jejich práce normálně refundována,“ dodal ředitel nemocnice.

Podle Měšťáka je výměna implantátů jednodušší než původní operace, v ideálním případě trvá zhruba 30 minut. Pacientka však na sále stráví zhruba jednu až jednu a půl hodiny. Za jednu sobotu tak chirurgové mohou vyměnit implantáty u pěti žen. Tímto tempem s pomocí víkendových směn pomohou všem svým pacientkám za deset měsíců.

Nemocnice teď čeká už jenom na potvrzení od pojišťoven, že může vadné implantáty začít vyměňovat. První pacientky by se na sál mohly dostat už za tři týdny.

Výměnu by měly zaplatit pojišťovny

Výměnu vadných prsních implantátů PIP mají podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zaplatit ženám po rakovině prsu zdravotní pojišťovny. Ženám operovaným pro nemoc mají zaplatit i nový implantát, ženám operovaným kvůli estetickému zákroku jen vynětí. Podle Platformy zdravotních pojištěnců by nová prsa měly ženám uhradit kliniky, které je operovaly. Za veškeré škody vzniklé použitím nekvalitních implantátů odpovídají podle právníka platformy Ondřeje Dostála pacientkám kliniky, které je implantovaly. „Této odpovědnosti se nemohou zprostit, jde o zvláštní případ takzvané objektivní odpovědnosti podle občanského zákoníku,“ řekl.

Zdravotní pojišťovny by mohly podle Dostála požadovat náhradu těch nákladů na péči, které musely vydat kvůli pochybení klinik, když například bez souhlasu pacientky implantovaly problematický materiál. Podle právníka Pavla Šustka by se ženy mohly soudit také o odškodnění bolesti.

V ČR má francouzský implantát 2 000 žen, zhruba pěti stovkám operaci zaplatily zdravotní pojišťovny. Aliance žen s rakovinou prsu vyzvala ministra k nápravě systému, který umožnil dovoz nekvalitního výrobku. Implantát PIP byl do dubna 2010 jediný, který české pojišťovny hradily. Na možné praskání implantátů PIP a následné zdravotní komplikace upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku a ta přestala tyto implantáty používat.