Kvůli neshodám šéfa zavraždil a rozčtvrtil, dostal 13 let

Plzeň - Za vraždu bývalého šéfa si šedesátiletý Luděk Zlámal z Plzně vyslechl rozsudek 13 let vězení. Podle obžaloby 5. listopadu 2010 v areálu firmy v Chlumčanech na jižním Plzeňsku řidič kamionu zabil nejméně dvěma výstřely z nelegálně držené pistole sedmatřicetiletého majitele dopravní firmy. Tělo rozřezal a jeho části se našly později v řece Berounce a u jejích břehů na severním Plzeňsku. Většinu ostatků se ale dosud nepodařilo najít. U Krajského soudu v Plzni Zlámal vinu popřel a nehlásil se ani k držení zbraně a střeliva, které u něj později nalezla policie.

Podle obžaloby vraždil kvůli dřívějším neshodám a po vraždě odvezl z firmy také nějaké doklady a peníze na platy a na nákup pohonných hmot. U dopravní firmy Zlámal pracoval jako řidič kamionu v létě 2010 necelé tři měsíce. Tvrdí, že odešel ještě ve zkušební době v polovině září 2010 kvůli údajným nedostatkům firmy. Kamiony byly podle něj ve špatném technickém stavu, nedodržovaly se povinné zastávky řidičů a musela se falšovat takzvaná kolečka zaznamenávající provoz kamionu. Stěžoval si i na práci dispečerky a na další věci.

Vraždu popírá, se zavražděným šéfem prý vycházel dobře. Navečer 5. listopadu s ním měl domluvenou schůzku ve firmě v Chlumčanech, aby se dohodli o doplatku dlužné mzdy, řekl u soudu. Když tam ale navečer přijel, nikoho ve firmě nenašel. Protože měl prý vybitý mobilní telefon, nemohl ani zavolat, a proto odjel do Plzně.

Zlámal se nepřiznal ani k nelegálnímu držení zbraně. Tvrdil, že ji našel spolu s náboji zabalenou v igelitu zastrčenou na balkoně vlastního bytu v Plzni. Kvůli bezpečnosti ji schoval ve sklepě. Nezeptal se ale manželky, jak se u nich zbraň vzala.

Pravou mužskou ruku objevil v prosinci 2010 v náhonu Berounky majitel vodní elektrárny v Nadrybech, pravá noha oddělená nad kolenem se našla v únoru 2011 nedaleko v Darové a levá noha utnutá těsně nad kolenem v červenci 2011 u obce Bohy. Ostatní části těla zavražděného muže se dosud nenašly. Podle znalců byly končetiny odděleny laicky - nikoli v kloubu, ale mimo něj. Kromě ostrého předmětu na měkké tkáně musel člověk k jejich oddělení použít i například sekeru či sekáček na přetnutí velkých kostí.

Vydáno pod