Nečas dostal nůžky, má si promyslet financování obcí

Praha - Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek předal premiéru Petru Nečasovi krabici s nůžkami. Mají symbolizovat stále se zvětšující propast mezi státním rozpočtem a rozpočty obcí. K předání nůžek došlo krátce před začátkem dnešního jednání vlády. Primátor města Kladna Jiránek při předání v nadsázce dodal, že některé obce už jsou na tom tak špatně, že musí šetřit i na těch nůžkách.

Jiránek si od své akce slibuje, že se vláda bude finanční situací obcí zabývat ještě více než doposud. Zároveň také, že bude všechno s danými obcemi konzultovat. „Chceme upozornit na to, že zatímco stát a státní rozpočet je rok od roku větší, tak příjmy obcí klesají. Ty nůžky se rozevírají a my chceme, aby to s námi začal stát řešit. Zvyšuje totiž daně, které obcím nejdou. Mám na mysli třeba daň z benzinu nebo z tabáku,“ vysvětlil Jiránek. Dodal také, že ze zvýšení DPH nedostaly obce ani korunu. Stát prý totiž zároveň snížil podíl obcí na daném DPH. Současně prý ale všechny obce v republice toto zvýšené DPH platí.

„Proto chceme na tento rozpor upozornit, stát si bere stále víc a obcím stále ubírá. Hlavní prioritou Svazu měst a obcí je změna rozpočtového určení daní. Zatím existují dva návrhy, jeden TOP 09, jeden ODS. Ten dává obcím o zhruba jednu miliardu více, z našeho pohledu má proto jasné plus. Také se ale musí vytvořit nějaký rozumný kompromis, aby se pomohlo zejména menším obcím a aby se schválilo existenční minimum pro obce,“ dodal Jiránek.

Rozhovor s Danem Jiránkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod