Policie loni zadržela a vrátila 4 miliardy z trestné činnosti

Praha - Protikorupční policie loni řešila 600 případů a skoro 800 lidí bylo obviněno. Šlo hlavně o případy zneužití pravomoci, podvodu nebo krácení daně. Policie také zajistila výnosy z trestné činnosti za více než čtyři miliardy korun. Proti předloňsku, kdy to bylo asi 1,3 mld. Kč, je to třikrát víc. Zvýšil se také počet stíhaných lidí v souvislosti s korupcí. Za loňský rok policie stíhala 159 lidí, v roce 2010 jich bylo jen 94.

„V minulých letech byly zajištěné výnosy z trestné činnosti v objemu kolem pěti procent. Za minulý rok to bylo 15 procent,“ uvedl policejní prezident Petr Lessy. Podle Lessyho se na práci policie neprojevil odchod řady zkušených vyšetřovatelů.

Policisté loni zabavili nemovitosti za asi 1,8 miliardy, peníze na bankovních účtech za necelou miliardu. Zhruba 700 milionů pak získali takzvaným zajištěním náhradní hodnoty. Významný podíl z celkové sumy tvoří několik významných kauz. Mezi ně patří například zajištění 280 milionů v kauze H-System či necelých 300 milionů v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovenska.

„Čísla ukazují rozhodně pozitivní trend. Útvar je funkční a počet vyšetřovaných případů narůstá. Je potřeba ocenit odčerpávání výnosů z trestné činnosti. Snad se podařil vyrovnat propad, který vznikl po zrušení finanční policie v roce 2009,“ uvedl ve Studiu ČT 24 Radim Bureš z Transparency International.

Ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec:

„Pro nás je vždy velmi důležité, pokud občan najde odvahu a oznámí nám jednání, které se teprve připravuje a my jsme schopni to zadokumentovat, mít dostatek důkazů.“

Lessy chce útvar, který se bude zabývat pouze korupcí

Lessy chce, aby vznikl nový celostátní útvar, který by se zabýval čistě korupčními trestnými činy. Mělo by jít o „protějšek“ speciálního útvaru protikorupčních žalobců, který by měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství. Útvar by měl mít přibližně 100 lidí, nyní chce o návrhu policejní prezident zahájit debatu s nejvyšším státním zástupce Pavlem Zemanem.    

„Policie České republiky chce jít cestou ryzí specializace,“ uvedl Lessy. S myšlenkou nového speciálního útvaru již Lessy seznámil ministra vnitra Jana Kubiceho. Pokud s tím bude souhlasit, mohl by začít vznikat ještě v průběhu letošního roku. Lessy připustil, že by útvar mohl fungovat na podobném modelu, jako fungovala finanční policie.

Policejní prezident se inspiroval v zahraničí, kde obdobné policejní složky existují. Jádro útvaru by měli tvořit lidé, kteří se nyní zabývají korupcí v současném Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Ten by se pak podle Lessyho zabýval pouze finanční kriminalitou.

Úvahy o novém protikorupčním útvaru přicházejí jen pár měsíců poté, co odborná ministerská komise v rámci svých návrhů na organizační změny a úsporná opatření doporučila, aby se počet celorepublikových útvarů naopak snížil a útvary se slučovaly. O tom, zda se tak skutečně stane, se má rozhodnout poté, co Lessyho náměstek Martin Červíček předloží analýzu možností dalšího fungování a uspořádání celorepublikových útvarů. Materiál má dodat do konce června.

Vydáno pod