Rafaj zrušil pokutu 200 tisíc pro Krajskou zdravotní

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil už podruhé pokutu 200.000 korun, kterou uložili jeho podřízení Krajské zdravotní za údajné chyby v tendru z roku 2009 na zdravotnický materiál. Případ jim vrátil znovu k došetření. Hlavní pochybení, podle kterého firma diskriminovala uchazeče o zakázku, ale Rafaj potvrdil.

Nabídku daly jen tři firmy

Krajská zdravotní je akciovou společností Ústeckého kraje a spravuje pět tamních nemocnic. V tendru za více než 87 milionů korun poptávala několik skupin výrobků. Šlo například o obvazy, obinadla a náplasti. Zakázka podle Rafaje poptávala vysoce specializovaný sortiment i běžný hygienický materiál. Už dříve ÚOHS konstatoval, že firma diskriminovala dodavatele, kteří mohli zajistit pouze dodávku některých skupin výrobků. „Názor, že by dodávky výrobků mohly být realizovány odděleně, umocňuje právě fakt, že si zadávací dokumentaci vyzvedlo 18 dodavatelů, avšak nabídku podali pouze tři,“ uvedl Rafaj. 

Jeho podřízení se budou nyní zabývat především dalším okruhem možného porušení zákona. Krajská zdravotní podle předchozího názoru ÚOHS postupovala příliš přísně při technické specifikaci jednotlivých výrobků.

ÚOHS tvrdil, že firmy si nemohly být jisté, zda zadavatel přijme nabídky s odlišnými technickými parametry, než které požadoval zadavatel. Jeho podřízení mají znovu zkoumat, zda nabídky dvou firem, které byly z tendru vyřazeny, splnily stanovené technické podmínky podle požadavků uvedených v zadávací dokumentaci. Rozhodnutí je pravomocné, úřad ho vydal minulý týden.

V minulosti se ÚOHS zabýval několika tendry Krajské zdravotní. Loni v prosinci potvrdil jinou pokutu 200.000 Kč za chyby v tendru na šicí materiál. Krajská zdravotní dostala i pokutu 700.000 Kč za chyby v nákupu zdravotnických přístrojů z roku 2008. Pokutu zatím platit nemusí. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který firmě přiznal odkladný účinek její žaloby.

Vydáno pod