Ministři mají do března najít úspory ve svých resortech

Praha – Jednotliví ministři mají do konce března projít agendu svých ministersrtev a přijít s návrhy, které jsou zbytečné a mohou být zrušeny. Z analýz má vyplynout například to, jestli se některé úřady ve svých činnostech nepřekrývají. Cílem je uspořit finance v napjatém státním rozpočtu. Podle předsedy VV Radka Johna mají ministerstva šetřit ještě letos, aby stát získal dodatečné peníze na finanční část církevních restitucí. Majetkové vyrovnání s církvemi má začít příští rok a stát v něm každoročně církvím vyplatí dvě miliardy korun.

„Česká republika přijala pro svoji exekutivu tvrdé opatření pro debyrokratizaci a hledání úspor. Pevně doufám, že je cestou k tomu, jak přestat vnímat církevní restituce na úkor občanů, ale naopak jako utahování opasků veřejné správy,“ uvedl na brífinku ve sněmovně předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.   

Vláda schválila několikrát odkládaný návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi před týdnem. Pro zvedli ruku i ministři VV, nejmenší vládní strana přitom podmiňovala přijetí dojednané podoby restitucí dalšími úspornými opatřeními. Vyjednávání přinesla další z vládních krizí, hovořilo se dokonce o možném rozpadu koaličního kabinetu. 

Rozhodnutí vlády přivítali zástupci českých církví a náboženských společností, odsoudila je opoziční ČSSD. Poukázala na to, že církevní restituce nemají podporu většiny české společnosti. 

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.