Stavební gigant Eiffage Construction zřejmě v Česku končí

Ostrava - Nadnárodní francouzská stavební společnost Eiffage Construction, která před pěti lety koupila přední ostravskou společnost Tchas, zřejmě v Česku končí. Eiffage navrhla soudu, aby stavební firmu kvůli předlužení poslal do úpadku. Společnost přiznává, že svým dodavatelům dluží téměř 780 milionů korun. Na vině je zřejmě hospodářská krize a s tím související nedostatek zakázek.

Bývalý Tchas dluží téměř 780 milionů korun zhruba tisícovce věřitelů. Výše závazků převyšuje o skoro 90 milionů korun hodnotu majetku společnosti.

„Krajskému soudu byl doručen insolvenční návrh obchodní společnosti, která se domáhala rozhodnutí o úpadku, soud pouze oznámil zahájení insolvenčního řízení zveřejněním vyhlášky,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. „Do firmy Tchas vstupovali v roce 2007, stavební boom byl na vrcholu, Tchas tenkrát pracoval na řadě velkých dopravních staveb, jak silničních, tak železničních, je nepochybné, že měl velmi dobré kontakty jak na příslušných ministerstvech, tak na ředitelství státních investorských organizacích a zároveň také v regionu,“ přiblížila redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová. 

Jednatel Eiffage Construction ČR Robert Eddé v návrhu na zahájení insolvenčního řízení uvedl, že v souvislosti s hospodářskou krizí významně poklesly zakázky ve stavebním průmyslu a v důsledku toho nastala situace, kdy náklady na provoz podniku delší dobu převyšují jeho výnosy. „S ohledem na situaci na stavebním trhu a naprostou absenci nových stavebních zakázek nelze očekávat, že dojde ke konsolidaci hospodaření navrhovatele a že bude navrhovatel schopen pokračovat v úspěšném provozování svého podniku. Další pokračování podnikání by navíc jeho ztrátu pouze dále prohlubovalo,“ napsal Eddé v insolvenčním návrhu. Návrh na úpadek firmy má 400 stran, rozhodnutí soudu se proto nedá očekávat dřív než za měsíc.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Server ihned.cz napsal, že firma Tchas byla proslulá velmi dobrými kontakty na radnicích, zvláště na Moravě a ve Slezsku a bývala favoritem a většinou i vítězem nejdůležitějších veřejných zakázek. To se změnilo, poté co do firmy přišli Francouzi, což narušilo kontakty a firma přišla o zakázky. Francouzská skupina Eiffage se stala stoprocentním vlastníkem Tchasu v roce 2009, už v roce 2007 jí ale patřilo majoritních 90 procent.